Kalač: Realno je očekivati pad kamata na kredite, ali ne i na štednju

1 komentar

Kamatne stope na kredite i dalje su barijera za dinamičniji oporavak privrede, zato očekujem njihov dalji pad. Nerealno je i potpuno promašeno očekivanje da kamatne stope na depozite idu u zonu negativnih, a posebno kadaje riječ o štednji građana, kazao je u intervjuu za Pobjedu bankarski ombudsman prof. dr Halil Kalač.

Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa (PPEAKS) na ukupno odobrene kredite u junu 2017. iznosila je 7,06 odsto i niža je nego u maju, kada je bila 7,09 i aprilu 7,12 odsto. Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa (PPEAKS) na novoodobrene kredite, međutim, u junu je bila 6,93 odsto, u maju 7,83 u aprilu 6,44 odsto. Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa na novoodobrene kredite posljednjih mjeseci ima blagi pad sa oscilacijama, što govori o kolebljivom trendu pada aktivnih kamatnih stopa na novoodobrene kredite.

POBJEDA: I privreda i građani uporno se žale na visoke kamate?

KALAČ: Da su aktivne kamatne stope na visokom nivou, govore i uporedni podaci sa tržišta iz okruženja. Dalji pad aktivnih kamatnih stopa je neophodan kako bi omogućio snažniji razvoj realnog sektora i stabilnije uslove razvoja ekonomije. Niže stope pokrenule bi investicionu tražnju, bolje korišćenje resursa i brži rast društvenog proizvoda. Niže aktivne kamatne stope omogućavaju i urednije izmirenje kreditnih obaveza, kao i smanjenje kreditnog rizika povjerioca. Crnogorske banke su do sada (poslije kreditne ekspanzije) vodile opreznu politiku kreditiranja realnog sektora. Prema podacima CBCG, sve pozicije kao što su ukupna aktiva, depoziti i kapital u bilansima banaka bilježe rast. Finansijski rezultat banaka na agregatnom nivou je pozitivan, dok likvidnost i solventnost bilježe rast i njihovi nivoi su i dalje značajno iznad zakonom propisanog minimuma. Ohrabruju najnoviji podaci CBCG koji pokazuju da ukupni krediti banaka i tokom šest mjeseci 2017. bilježe rast u odnosu na isti period 2016. Depoziti preduzeća i stanovništva imaju stalni trend rasta i znatno premašuju nivo odobrenih kredita. Učešće nekvalitetnih kredita je smanjeno, što treba da utiče na eliminaciju opreza banaka kada je u pitanju novo kreditiranje.

POBJEDA: Koliko je u ovoj godini stiglo primjedbi od klijeneta i žiranata na banke?

KALAČ: Od bankarskog ombudsmana za šest mjeseci zaštitu je tražilo 280 klijenata i žiranata u prvom kvartalu 150, a u drugom 130. To je dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

POBJEDA: Na šta se žale klijenti, a na šta žiranti?

KALAČ: Najviše prigovora klijenata bilo je od korisnika kredita indeksiranih u CHF zbog nepostupanja Adiko banke, HETE i B2 kapital po dopunama zakona o konverziji tih kredita. Osim toga, najviše primjedbi se odnosilo na visok iznos obračunatih troškova, zbog visokih kamatnih stopa, na kredite u otplati, kao i zaračunatih troškova na tekuće račune i kreditne kartice, visokom kolateralu, kao i neoslobađanje kolaterala srazmjerno vraćenom kreditu. Za zaštitu svojih finansijskih prava obraćali su se žiranti u kreditnim aranžmanima, uglavnom u periodu kreditne ekspanzije, a čija je realizacija u toku. Za šest meseci 2017. godine nije bilo prijava krivotvorenog žiranstva. Ta pojava je kod banaka znatno suzbijena ili eliminisana.

POBJEDA: Koliko je žalbi procesuirano i kako ste zado voljni reakcijom banaka ?

KALAČ: Za šest meseci ove godine procesuirano je 18 zahtjeva za zaštitu finansijskih prava klijenata/žiranata. Procesuirano je 16 prigovora klijenata i dva žiranata. Na banke se odnosilo 14 prigovora, a na MFI četiri. Većina podnijetih i procesuiranih prigovora odnosi se na period kreditne ekspanzije.Od 18 procesuiranih postupaka, okončano je 15, a tri su u toku. Procesuirano je 17 postupaka po prigovorima građana, a jedan postupak po prigovoru preduzeća. Prigovori klijenata odnose se, u najvećem broju slučajeva, na korišćenje bankarskih proizvoda kao što su krediti, računi, depoziti i kartice. Kada su u pitanju žiranti, procesuirana su dva prigovora u kojima osporavaju jemstvo.

POBJEDA: Dali su u posljednje vrijeme finansijska prava bolje zaštićena?

KALAČ : U poslednjih pet godina znatno je unaprijeđena zaštita finansijskih prava klijenata i jemaca. Donijet je set novih zakona o potrošačkim kreditima, o zaštiti korisnika finansijskih uluga, o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju dugova, o konverziji kredita u švajcarskim francima. Ti zakoni primjenjuju evropske direktive i standarde u ovoj oblasti i njihovom primjenom je unaprijeđena zaštita finansijskih prava klijenata banaka i MFI. Banke i MFI kroz primjenu pomenutih zakonskih propisa profesionalnije i odgovornije definišu i sprovode poslovnu politiku iz oblasti zaštite klijenata i jemaca. Značajno je poboljšanje u ovoj oblasti u odnosu na period kreditne ekspanzije i period prije donošanja pomenutih zakonskih propisa iz potrošačkog kreditiranja. Ova konstatacija se odnosi i na profesionalnije i odgovornije vođenje internog postupka u bankama i MFI, kao i na vođenje vansudskog postupka koji pokreće, po prigovoru klijenta ili jemca, bankarski ombudsman.

Preduzeća se žale na kamate, kolaterale…

POBJEDA: Koje su ključne žalbe preduzeća?

KALAČ: Pravna lica preduzeća i preduzetnici, takođe se žale na visoke kamatne stope, visoke kolaterale za obezbjeđenje kredita, kao i kratak grejs period u korišćenju kredita. Date su i primjedbe na slabu primjenu Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju finansijskog duga prema finansijskim institucijama. U prigovorima su istakli i nepovoljne uslove za kreditiranje novih projekata i biznisa, kredita za brži ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta.

Mjere štednje bile neodložne

POBJEDA: Kako procjenjujete uticaj najnovijih Vladinih mjera?

KALAČ: Radi se o nepopularnim ali neodložnim mjerama, koje se odnose na povećanje PDV, akciza, smanjenje socijalnih davanja u pojedinim kategorijama, smanjenje zarada funkcionerima, a povećanje u nekim drugim kategorijama. Kako će se povećanje PDV-a odraziti na standard građana zavisi, prvenstveno, od Vladine socijalne politike.
Vjerujem da će se kroz ove mjere obezbijediti stabilnost javnih finansija, što zavisi od istrajnosti i dosljednosti u njihovoj primjeni. Nadam se da će omogućiti da se brže razvijamo i približimo standardu EU.

Fiskalna strategija od ove do 2020. je set mjera koje zadiru u sve sfere ekonomskog i društvenog života. To je stabilizacija ekonomskih prilika, a na toj osnovi brži i trajni održivi rast. Prema procjenama ekonomskih efekata, realizacija Strategije treba da rezultira konsolidacijom javnih finansija u kraćem roku i kroz postupno rješavanje strukturnih problema povećanjem ekonomskog rasta na duži rok.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Umrtvljen novim guvernerom da su skockane recenice za neuspjesni ckl jasan dokaz isntitucionalen nevidljivosti. Aferim. Ni sjenka proslogodisnjeg profila kojem je posao da stiti prava korisnika kreditnih proizvoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *