Crna Gora najmanje pogođena hrvatskim mjerama

Dodajte komentar

Mjere koje je uvela Hrvatska za uvoz voća i povrća, od zemalja regiona najmanje će uticati na Crnu Goru, ali koliki će uticaj po Crnu Goru imati, niko ne može da procijeni.

Zvanični podaci Monstata pokazuju da je izvoz u Hrvatsku u ovoj godini za šest mjeseci iznosio 1,1 milion eura od ukupno 167 miliona eura koliko je iznosio kompletan izvoz. U prošloj godini je izvezeno 225 miliona robe a u 2015. godini 3,1 milion. Toliki izoz nije iznosio ni jedan procenat ukupnog izvoza Crne Gore. Lani je kompletan izvoz iznosio 325 miliona a u godini prije 317,2 miliona.

Poljoprivrednik iz Zete Mladen Aligrudić je kazao da je povećanje naknada za uvoz voća i povrća u Hrvatskoj barijera za izvoz proizvoda iz CG u tu zemlju.

“Crna Gora ne izvozi veliku količinu robe u Hrvatsku, pa zbog toga povećanje naknada neće imati veliki uticaj na nas. Mislim da proizvođači iz CG ne bi trebalo da strepe zbog odluke Hrvatske”, ocijenio je Aligrudić.

On je istakao da su mjere Hrvatske dobre za tamošnje proizvođače, jer štite domaću proizvodnju.

Hrvatska je povećala naknade sa 12 eura na 270 eura. Zbog toga su se pobunili ministri zemalja regiona koji su u ponedjeljak imali sastanak nakon kojeg su tražili od Hrvatske da smanji takse. Tražili su i da se Evropska komisija uključi. Regionalni portali su juče prenijeli da je hrvatski premijer Andrej Plenkovnć dao nalog ministru trgovine da riješi problem sa susjednim zemljama pa se očekuje da se takse u narednim danima umanje.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *