Venecija i Kotor krivi za smanjenje broja kruzera u Hrvatskoj

Iako su brojke o turističkom saobraćaju u Hrvatskoj sve veće i uglavnom bilježe dvocifren rast, jedan sektor pada i to najviše u posljednjih 10 godina.

Riječ je o stranim kruzerima kojih je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom polugodištu bilo 18,1 posto manje nego u istom razdoblju lani. Neslužbeno se u Ministarstvu pomorstva, saobraćaja i infrastrukture doznaje da je glavni razlog za manji broj kruzera činjenica da je italijanska Vlada ograničila broj velikih kruzera koji mogu uplovljavati u akvatorij Venecije. Kako većina brodara želi da poveže Veneciju preko hrvatskih gradova s Grčkom, najčešće Atinom, jasno je da kad ispadne jedna tačka na tom pravcu dolazi do potpune promjene kruzerskih linija.

U prvom polugodištu je u hrvatske luke uplovilo 56 takvih brodova koji su ostvarili 236 putovanja s 316.654 putnika. Najfrekventnija je bila luka Dubrovnik s 183 posjeta, a slijedi Split sa 79 posjeta. Iako je nema u ovoj statistici, Luka Zadar bilježi ove godine značajan rast dolaska kruzera, a koji su prije pristajali u Splitu ili Dubrovniku, a zbog gradnje nove luke Gaženica.

Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) ističu da je najveći pad zabilježen kod brodova pod italijanskom zastavom.

“Rast je zabilježen jedino kod brodova pod belgijskom i norveškom zastavom, no oni čine oko 10% ukupnih putovanja. Vezano uz brodove s italijanskom zastavom, iz medija je poznato da je kompanija Costa Crociere u ovoj godini preusmjerila svoje kruzere na druge destinacije. Tako recimo Kotor raste u segmentu kruzera. Komparativna prednost Kotora je što se Crna Gora nalazi izvan EU što brodarima omogućuje prodaju i nabavku robe i usluga bez carina i poreza uz niže takse”, kažu u HTZ-u.

Check Also

MOJ LAB poliklinika je prava adresa za razrješenje dijagnostičkih dilema i precizno praćenje toka bolesti

Plućne bolesti, počevši od hronično opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i astme kao najčešće spominjanih, do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *