Crna Gora ima najsporiji internet od svih zemalja bivše SFRJ

Najbrži internet na svijetu ima Singapur, najsporiji Jemen, dok je Crna Gora na 71. mjestu liste sa 189 zemalja, pokazalo je novo istraživanje.

Sve zemlje bivše Jugoslavije (SFRJ) imaju brži internet od Crne Gore.

Slovenija je najbolje plasirana od zemalja bivše SFRJ i nalazi se na 25. mjestu, slijede Hrvatska na 40, Srbija na 41, Makedonija na 59, te Bosna i Hercegovina na 61.

Albanija je jedina zemlja iz okruženja koja je slabije rangirana od naše države i nalazi se na poziciji 78, pokazala su testiranja.

Inače, tokom 12 mjeseci do 10. maja ove godine širom svijeta je sprovedeno više od 63 miliona testiranja brzine interneta.

Testovi su pokazali da najbrži internet ima Singapur, u prosjeku 55,13 Mbps, što je dovoljno za preuzimanje 7,5 GB HD filma za 18 minuta i 34 sekunde.

“Daunlodovanje” istog filma u Jemenu, zemlje koja je posljednja na listi i koja ima prosječnu brzinu od samo 0,34 Mbps, potrajalo bi više od dva dana.

Švedska, Tajvan, Danska, Holandija i Letonija bilježe prosječnu brzinu veću od 30 Mbps, što britanska regulatorna agencija za telekomukacije Ofkom (Ofcom) definiše kao “super brzinu”.

Istovremeno 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod 10 Mbps, što je, prema Ofkomu, minimalna brzina koja može da odgovori potrebama tipične porodice.

Među 30 zemalja sa najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije dok je u Africi više od polovine zemalja sa najslabijim performansama, objavio je cable.co.uk koji pruža savjetodavne usluge o britanskim provajderima interneta, TV i telefonije.

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

One comment

  1. Evo ga najkonkretniji dokaz koliko su ICT profesije u Crnoj Gori potvrdjeni razmazenjaci kojima je jedini poslovni cilj da kolektuju zarade i odrade nista u praksi rada.
    Ovo je takodje poraz ministarstva kojeg vise nema sa sve ekonomistom, a novim diplomatom (ima i tamo da napravi stetocinstvo kao u ICT-u/ ekonomskoj politici) koji se petljao u poslove o kojima nista nije zelio da zna osim koliko je njegova renta.
    I naravno da je ovo poraz sve tri telekomunikacione kompanije, ali one su ovdje kako se god okrene gosti i bar ponesto odrade pa neka je minimum minimuma.
    A EKIP ovdje nema razloga ni pominjati, posto je njihovo neefikasno preskupo egzistiranje u ime trzista, koje nema konkurenciju, potvrdjeno u brojci sporosti koja je rjecitija od bilo kakvog tehnoloskog uspjeha u svijetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.