Stranci vlasnici 4.710 kompanija

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je prošle godine bilo 4.710 aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu, saopšteno je iz Monstata. Statističari su naveli da je prošle godine u Crnoj Gori bilo najviše poslovnih subjekata čiji su vlasnici-osnivači porijeklom iz Rusije 26,7 odsto i Srbije 20,3 odsto. U Crnoj Gori je u 2015. bilo 4.190 aktivnih preduzeća u stranom vlasništvu.

“Iz godine u godinu dolazi do značajnog procentualnog povećanja kod preduzeća koja se nalaze u vlasništvu građana i preduzeća koja su porijeklom iz Ukrajine, a u prošloj godini ih je bilo devet odsto”, naveli su iz Monstata.

Takođe analize crnogorskih statističara pokazuju da se iz godine u godinu pojavljuje sve značajniji broj preduzeća koja su u vlasništvu fizičkih i pravnih lica iz Turske, pa je 2016. njihovo procentualno učešće bilo 3,1 odsto.

Najveće procentualno učešće posmatranih subjekata je u prošloj godini u Podgorici, 29,3 odsto. Zatim, značajan broj subjekata čiji osnivači nijesu državljani Crne Gore se nalazi u Budvi, 21,2 odsto, Baru 16,9 odsto i Herceg Novom 11,1 odsto.

Najviše trgovaca

Posmatrano po sektorima djelatnosti, najveći broj poslovnih subjekata u stranom vlasništvu bavio se trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila i motocikala, 23,5 odsto, građevinarstvom 14,9 odsto, oblašću stručne, naučne i tehničke djelatnosti 14,9 odsto, uslugama smještaja i ishrane 8,9 odsto i poslovanjem nekretninama 7,5 odsto.

“Ono što se može primijetiti jeste da su u svim sektorima djelatnosti, kao i u prethodnoj godini, najzastupljeniji poslovni subjekti čiji su vlasnici porijeklom iz Rusije i iz Srbije”, kazali su iz Monstata.

Statističari su zaključili da preduzeća koja su u vlasništvu fizičkih i pravnih lica porijeklom iz Kine i Italije, na teritoriji Cr-
ne Gore, najviše orijentisana na djelatnosti u okviru sektora trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala.

“Evidentno je i to da su osim poslovnih subjekata čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije i poslovni subjekti koji su u vlasništvu pravnih i fizičkih lica iz Bosne i Hercegovine veoma zastupljeni u sektoru građevinarstvo”, kazali su iz Monstata. Crnogorski statističari su zapazili da preduzeća koja su u vlasništvu građana i preduzeća iz Rusije najviše ima u primorskim gradovima, odnosno Baru, Budvi, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.

“Takođe, primjećuje se da poslovnih subjekata koji su u vlasništvu građana i preduzeća iz Italije i Srbije, najviše ima na teritorije Podgorice”, precizirali su iz Monstata.

Biznis registar

Predmet Monstatove analize bili su aktivni poslovni subjekti, u koje spadaju oni koji su u posmatranoj godini obavljali određenu privrednu djelatnost, imali zaposlene radnike i ostvarili određeni promet.

Za analizu su korišćeni eksterni izvori, odnosno administrativni izvor Centralni registar privrednih subjekata Poreska uprava, kao i interni, odnosno Statistički biznis registar koji se koristi isključivo u statističke svrhe.

“Statistički biznis registar je pouzdan izvor podataka o populaciji i demografiji poslovnih subjekata. On služi kao okvir za uzimanje uzoraka za sva istraživanja poslovnih statistika u okviru nacionalnog statističkog sistema i obezbjeđuje bazu iz koje se uzimaju adresni podaci za slanje upitnika u statističkim istraživanjima. Jedan takav registar se smatra sistemom koji pretvara podatke iz administrativnih izvora u podatke pogodne za statističku upotrebu”, rekli su iz Monstata.

Statističari su zaključili da je značaj Statističkog biznis registra i u tome da je on ažuran dosije koji sadrži sve statističke jedinice koje su aktivne na teritoriji Crne Gore, koje ostvaruju prihode i koje posjeduju
relevantne statističke i administrativne atribute.

Iz Ministarstva ekonomije poručuju da je Crna Gora sigurna, ekonomski održiva i politički stabilna država sa potencijalom da nastavi ekonomski rast.

“U Crnoj Gori posluju investitori iz 90 zemalja, a tokom 2016. godine ostvaren je ukupan priliv stranih direktnih investicija od oko 650 miliona eura. Veliko zalaganje Vlade u oblasti stvaranja poslovnog okruženja je izraženo kroz poboljšanje poslovne klime i progresivno povećanje stranih direktnih investicija”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Predstavnici tog Vladinog resora navode da je geografska pozicija države od izuzetnog značaja za investitore, s obzirom na to da Crna Gora, kako kažu, u tom smislu prednjači među zemljama Jugoistočne Evrope.

“Pored dva međunarodna aerodroma, četiri morske luke od koj ih jedna predstavlj a konekciju sa cijelim svijetom, razvijene putne i željezničke infrastrukture, tokom 2015. godine otpočela je realizacija projekta izgradnje autoputa Bar Boljare, što će Crnu Goru svrstati u sam vrh investicionih destinacija regiona”, smatraju predstavnici Ministarstvu ekonomije.

Oni dodaju da Vlada ulaže konstantan napor kako bi poslovni ambijent učinila još atraktivnijim i podstakla konkurentnost privrede u cjelini.

“Konkurentnost Crne Gore se prije svega ogleda kroz poresku politiku. Makroekonomska stabilnost zemlje je na visokom nivou, a definisanjem novih regulativa u poreskom sistemu u potpunosti se reformisao poreski okvir i ostvario veliki napredak u poreskoj politici. Stopa poreza na dobit pravnih lica od devet odsto je na najnižem nivou u regionu, dok su Zakonom o PDV-u obezbijeđeni dodatni podsticaji u smislu refundacije i olakšica za privredna društva koja uvoze opremu za izgradnju hotela visoke kategorije”, rekli su iz tog Vladinog resora.

Oni su podsjetili da privredni subjekat koji ostvaruje poslovanje u Crnoj Gori ima mogućnost da, uz prethodno plaćeni porez na dobit na kraju godine prenese sredstva na svoj račun u inostranstvu.

“Vlada će sprovesti niz ekonomskih i fiskalnih mjera, strukturnih reformi s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta. Prioritet će biti otklanjanje biznis barijera za nove investitore. Jedna od mjera se svakako odnosi na završnu fazu procesa privatizacije, kao i valorizacije turističkih lokaliteta, uz povoljne uslove”, navode predstavnici Ministarstva.

Poslovni ambijent u Crnoj Gori je, kako kažu, značajno unaprijeđen usvajanjem novih zakona i podzakonskih akata usklađenih sa EU regulativom.

“Crna Gora intenzivno radi na usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva za industrijske proizvoda sa EU propisima u okviru Poglavlja 1 Slobodno kretanje roba, kako bi se stvorili isti zakonski uslovi koji važe na zajedničkom tržištu EU. Donošenjem harmonizovane tehničke regulative koja se bazira na primjeni međunarodnih i evropskih stanadarda uklanjaju se tehničke barijere u trgovini i stvaraju uslovi domaćem proizvođaču da izrađuje proizvode koji će biti konkurentniji na domaćem i ino tržištu”, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Oni su podsjetili da je novi zakon o privrednim društvima u završnoj fazi pripreme i u potpunosti je usklađen sa EU regulativom i znatno bolje reguliše sve oblike organizacije privrednih društava.

(Opštirnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *