Kako uložiti pet hiljada eura i odmah zaraditi deset puta više?

U okolini Bora pronađen je recept za ovu alhemiju – jedan borski privatnik je od mještanina, čije se imanje nalazi na mjestu budućeg rudnika zlata i bakra, za pet hiljada eura kupio svo zemljište i objekte koji su se nalazili na tom mjestu, piše „Blic„.

Nakon toga je, za sumu od 52 hiljade eura, to imanje prodao kanadskoj kompaniji “Nevsun“, koja je u okolini Bora pronašla jedno od najvećih nalazišta ovih metala na svijetu, pa će po svoj prilici profit na tom nalazištu biti milionski.

Borski privatnici se prosto utrkuju ko će kupiti više zemlje na mestu budućeg rudnika”, kaže za “Blic“ izvor upoznat sa situacijom.

U okolini Bora, na mjestu budućeg rudnika, žive uglavnom stariji mještani, čiju neobaviještenost borski privatnici koriste i, po cijeni daleko nižoj od tržišne, kupuju im kompletna imanja, koja posle prepodaju.

Regovao je i Aleksandar Milikić, predsjednik opštine Bor, koji je ponudio stručnu pomoć mještanima okoline Bora, kako bi po realnoj cijeni prodali svoja imanja.

„Dao sam nalog opštinskim stručnim službama da upute naše sugrađane kako da najpovoljnije prodaju svoja imanja, ali i da im pruže svu neophodnu pravnu i svaku drugu pomoć“, kazao je Milikić i dodao „Cilj je da naši sugrađani ne prodaju svoja imanja po simboličnoj, već po realnoj cijeni. Jer, riječ je o ljudima čije prodice na tom mjestu žive vjekovima.“

Predsjednik opštine Bor dodaje i da je od predstavnika kanadske kompanije tražio da, ako se ustanovi da se lokalni aerodrom, koji je građen samodoprinosom, nalazi na mjestu budućeg rudnika, sagrade novi i savremeniji aerodrom.

Jedno od najvećih nalazišta na svijetu

Kako su pisale „Novosti„, po preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom „zrno graška“, vrijednost ležišta kod Bora procjenjuje se na – sedam milijardi dolara. U preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi i da se troškovi otvaranja rudnika na potezu „Čukaru peki“, koje je od Bora udaljeno sedam kilometara, trebalo da iznose do – 500 miliona dolara! Takođe, nedvosmisleno se navodi da je to ležište, u ovom trenutku, najbogatiji svjetski resurs bakra i zlata.

Bizlife

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *