U avion uz otisak prsta umjesto bording pasa

Dodajte komentar

Američka aviokompanija Delta je smislila novo rješenje za boarding pass, zbog kojeg će se njihovi klijenti u avione ukrcavati uz pomoć otiska prsta.

Američka aviokompanija je najavila da njihovi klijenti od sada mogu da koriste otisak prsta umjesto bording pasa na Regan Vašington Nacionalnom Aerdromu u Arlingtonu u Virdžiniji.

Delta je biometrijsku provjeru uvela u maju, dozvoljavajući određenim počasnim članovima Delta SkyMiles kluba da koriste otisak prsta kao dokaz identiteta u DCA Delta Sky klubu. Sada je ova pogodnost postala dio procesa ukrcavanja, izjavili su iz kompanije.

Ova opcija je trenutno dostupna samo članovima Delta SkyMiles kluba koji su uključeni u CLEAR, platformu biometrijskih identiteta, koja omogućava prolazak kroz redove za pet minuta ili manje. Delta ovog ljeta planira da lansira posljednju fazu svog biometrijskog testa, dozvoljavajući članovima da uz pomoć otisaka prstiju čekiraju i svoje torbe.

Učešće u testiranju je dobrovoljno, a iz Delte kažu da se, ukoliko sve protekne po planu, može očekivati proširenje mogućnosti na sve ostale putnike i aerodrome. Tvrde da su u pitanju mjeseci. Biometrijska provjera je preciznija i sigurnija od papira, a skraćuje i vreme čekanja u redu.

U međuvremenu, putnici na aerodromu u Južnoj Koreji se susrijeću sa drugačijom inovacijom – robotima. Kompanija LG aerodromu je prošle nedjelje u Inkeonu isporučila određen broj robota, koji će pružati pomoć i informacije putnicima.

Roboti govore korejski, engleski, kineski i japanski jezik, a komuniciraju i sa centralnim serverom aerodroma u cilju pribavljanja informacija o polascima aviona, ukrcavanju, lokacijama restorana, radnji i još mnogo toga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *