Fitch: Agrokor če usporiti rast hrvatske privrede u 2017.

Rejting agencija Fitch u petak je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na ‘BB’ uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatska privreda uživa koristi od povoljnih cikličkih kretanja, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast na 2,6% u 2017.

Jačanje rasta trgovinskih partnera u regionu, povoljna dinamika plata i zapošljavanja, snažni turistički prilivi i poboljšanje apsorpcije EU fondova rezultirali su realnim rastom BDP-a u 2016. godini od 3% (najbrže od 2007), a vjerovatno će to poduprijeti ekonomski rast i u 2017, navode u Fitch-u. Međutim, napominju da će restrukturiranje Agrokora uticati na privredni rast.

Agrokor ima vanrednu upravu koju je postavila državna administracija u aprilu, te dug koji je krajem prvog tromjesečja iznosio oko 12% hrvatskog BDP-a. U Fitch-u očekuju da će se problemi u toj najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. To će, navode, imati uticaja na zaposlenost, investicije i kreditni rast te uticati i na usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3% na ovogodišnjih 2,6% u slučaju urednog restrukturiranja. U Fitch-u očekuju dalje privredno usporavanje Hrvatske i u 2018.

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *