Montenegro bonus izgubio licencu za naftu

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) oduzela je državnom preduzeću Montenegro bonus licencu za obavljanje djelatnosti skladištenja naftnih derivata koja je važila do 2. novembra 2019. godine.

RAE je Montenegro bonusu izdala licencu početkom 2016. godine, dok su prilikom sprovođenja kontrole subjekata u sektoru nafte i gasa u ovoj godini utvrdili da su tabele zapremina za rezervoar za skladištenje naftnih derivata obuhvaćenih licencom istekle.

Nakon toga je regulator, kako piše u odluci koju je juče usvojio Odbor RAE, uputio upozorenje u kojem je ukazao Montenegro bonusu na neispunjavanje uslova iz licence i naložio im da u roku od 30 dana otklone utvrđene nedostatke. To je bilo 9. juna.

Kako piše u odluci, kontrolom je utvrđeno da državno preduzeće ne ispunjava uslove propisane članom 3 licence za obavljanje djelatnosti skladištenja naftnih derivata, odnosno da ne poštuje sve relevantne zakone i propise, odnosno da ne posjeduje dokaz da je vršilo kontrolu rezervoara za skladištenje naftnih derivata u skladu sa propisom koji to reguliše.

Postupajući po upozorenju, Montenegro bonus je dostavio izjašnjenje u kojem je navedeno da nijesu u mogućnosti da pribave tabele zapremine koje izdaje Zavod za metrologiju, za rezervoar za skladištenje naftnih derivata, koji je obuhvaćen licencom, jer je predmetni skladištni prostor uzet u zakup od strane kompanije “Zetatrans, koja kao vlasnik nije u mogućnosti da izvrši čišćenje i degaziranje.
Stoga je, usled nemogućnosti da obezbijedi adekvatan prostor za obavljanje djelatnosti skladištenja naftnih derivata, Montenegro bonus 5. jula podnio zahtjev za oduzimanje licence za obavljanje djelatnosti skladištenja naftnih derivata piše u odluci koju je potpisao predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević.

S obzirom da je u članu 76 stav 4 tačka 1 zakona propisano da se licenca može oduzeti na zahtjev imaoca licence, RAE je odlučila da oduzme licencu.

(Opširnije u Danu)

Check Also

Novi pad azijskih berzi na početku nedjelje

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagači strahuju da će zbog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *