Opština Kotor povećala prihode za milion i po eura

Realizacija budžeta na dan 15. jun iznosila je 45 odsto ili 9.250.336 eura, što je 1.573.390 eura više nego na isti dan prethodne godine, saopštili su iz kotorske opštine.

Oni dodaju da ovaj podatak upečatljivo govori o kvalitetu budžetske politike nove opštinske vlasti.

“Rekordni budžetski rezultati posledica su najsnažnije volje nove lokalne uprave da se finansijski konsoliduje grad i unaprijede fiskalni učinci svih vrsta. To se postiže uvođenjem čvrstih mehanizama kontrole ukupnih prihoda, ali i svakog pojedinačnog instrumenta javnih prihoda”, poručuju oni.

Iz ove opštine tvrde da budžetska disciplina nikad nije bila na većem nivou nego što je to danas, nakon “smjene neodgovorne i rasipničke vlasti koja je skupo koštala Kotoranke i Kotorane”.

“Uspostavljanje fiskalne discipline bilo je jedno od osnovnih programskih opredjeljenja nove opštinske vlasti na čelu sa predsjednikom Vladimirom Jokićem i svi mehanizmi usmjereni su ka tom cilju, a konkretni rezultati govore da ispunjavamo ono što smo obećali”, tvrde oni.

Iz Kotora poručuju da, ako se uvedu red i odgovornost u proces naplate javnih prihoda unapređenje ukupnog fiskalnog efekta je izvjesna posledica.

“Takođe, uspostaviti fiskalnu discplinu nije moguće ako ima privilegovanih i ako pravo nema primat nad bilo čijom pojedinačnom voljom. Upravo nova opštinska vlast može da se pohvali rekordnim budžetskim rezultatima zato što više nema privilegovanih pojedinaca, zato što više nema kontrolisanog haosa i zato što više nema samovolje u lokalnom budžetiranju Opštine Kotor”, kazali su oni.

Opština Kotor, smatraju oni, zahvaljujući čvrstoj kontroli nad sistemom lokalnih javnih prihoda i rashoda i stabilizaciji u sistemu lokalnih javnih finansija, može, kako dodaju, blagovremeno i efikasno finansirati čitav spektar javnih potreba i podići nivo blagostanja.

“Ako se brine o budžetskoj kasi s pažnjom dobrog domaćina, Kotor će biti bogata kuća svih građana. Domaćinsko upravljanje budžetskom kasom ne bi bilo moguće da nijesu odstranjeni drevni paraziti od javnog novca, da nijesu uvedeni red i odgovornost i da se ne postupa planski i na osnovu dosljednog sprovođenja propisa. To je bio glavni zadatak nove lokalne uprave i ona na tom planu itekako može pogledati u oči svim građanima Kotora”, navode iz kotorske opštine.

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

One comment

  1. “Opština Koto pocvećala prihode za million i po eura” Sto je s vama? Kakav je ovo naslov? Makar redigujte tekst prije no ga objavite…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *