Ostavke podnijela četiri direktora Elektroprivrede

1 komentar

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Tonino Maljo i još tri italijanska rukovodioca u elektroenergetskoj kompaniji podnijeli su juče ostavke Odboru direktora EPCG, saznaje Pobjeda.

Oni će, prema kolektivnom ugovoru, funkciju obavljati narednih 30 dana. Odbor direktora će u međuvremenu imenovati državne predstavnike u menadžmentu, koji će funkciju preuzeti od 2. avgusta.

Ostavke su, osim Malja, podnijeli glavni finansijski direktor Đankarlo Sanco, rukovodilac funkcionalne cjeline Proizvodnja Fulvio Ivo Guidi i pomoćnik direktora u Direkciji za upravljanje energijom Roberto Poci.

Maljo je sredinom avgusta prošle godine na poziciji izvršnog direktora zamijenio Stefana Pastorija, koji je bio direktor od novembra 2013. Pastori je zamijenio Enrika Malerbu, koji je na čelu kompanije bio od februara 2010. godine.

On je bio prvi direktor EPCG, koji je izabran na prijedlog A2A, a nakon ulaska italijanske kompanije u vlasničku strukturu EPCG.

Vlada je juče dobila zvanično obavještenje A2A o aktiviranju put opcije, čime je zvanično počeo proces izlaska te kompanije iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG.

Put opcija je definisana akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A, koji je sklopljen 29. avgusta prošle godine, a čiji je aneks parlament usvojio 29. marta ove godine.

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Da li je bilo ko cuo pravilno g-dina Krivokapica juce nakon vanredne Skupstine. Tvrdi da je EPCG u stanju da sada isplati italijanske vlasnike, iako to nije posao EPCG-a nego vlasnika, drzave.
    Ali, ako je tako (a jeste prateci brojke jos od 2015-e), Italijani iza sebe ostavljaju punu kasu i procisceno stanje u finansijskih izvjestajima. Onda, ko je zlikovac u takvoj prici?
    I kako je neko kupio po 436 miliona a sada prodaje za 250 miliona?
    Ovdje se nesto realno ne saopstava a kad ce jos uvijek ne znamo.
    Zato se u onoj emisiji u nedjelju ministarka ekonomije neprecizno bavila da li je novinar pomijesao studije, kao da nije vazno da je koncentracija informacija toliko stetna i predstavlja u ovom trenutku rizik za sistemski razvoj EPCG-a.
    Pa, svejedno je da li je ili nije pomijesao studije, bilo ko, kada tih strategija/akcionih planova/papircina koje niko ne primjenjuje u mjeri transparentnog rezultata, posebno ne oni koji su ih pisali i odobravali, ima dovoljno za opravdanja.
    Fiskalnom strategijom, npr., nije predvidjen odliv u narednom sedmogodisju, a po osnovu isplate put opcije, i eto vec razloga da Moddy-s i MMF i dokona SB opet pokrenu nepovjerenje u donosioce odluka u javnoj administraciji.
    Zivot i ekonomija jesu nepredvidivi i tesko ih je projektovati, ali ovakva povlacenja strateskih investitora koje je Vlada CG dovela su rizik, osjetljivost koja kosta poreske obveznike a visinu tog kostanja ne odredjuje iznos iz put opcije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *