Bayer smanjio očekivanja za 2017, akcije pale 4%

Dodajte komentar

Nemački farmaceutski i hemijski konglomerat, Bayer, saopštio je u petak da planira da smanji prognozu ovogodišnjeg profita, usljed većih zaliha u Brazilu, slabijeg učinka sektora za samostalno liječenje koji nudi proizvode i lijekove bez recepta (consumer health), te nepovoljnih kursnih razlika.

Kompanija je saopštila da je u Brazilu zabilježila “neočekivano visok nivo zaliha proizvoda za tretiranje žitarica”, koji će jednokratno smanjiti dobit za oko 300-400 miliona EUR.

Takođe, sektor za samostalno liječenje bilježi slabije rezultate nego što se prvobitno očekivalo, dok će negativan uticaj na profitabilnost donijeti i “nepovoljno kretanje deviznih kurseva”. Bayer je naveo da farmaceutska divizija i zavisno preduzeće Covestro, koje je odvojio 2015. godine, bilježe odličan učinak, dok jedinica za proizvodnju hrane za životinje registruje poslovanje u skladu sa očekivanjima.

Akcije Bayera u petak su izgubile na vrijednosti više od 4%, spustivši se na 113,2 EUR, dok su na nedjeljnom nivou pale 7,1%. Istovremeno, u petak, Bayer je i zvanično zatražio od evropskog regulatora odobrenje za preuzimanja Monsanta, koje bi trebalo da bude odobreno do 7. avgusta ukoliko ne bude potrebe za dubinskim skeniranjem planirane akvizicije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *