Facebook ili Google AdWords? Kako odabrati pravu platformu za reklamiranje vaše firme?

Dodajte komentar

Ukoliko vam je potrebna promocija na internetu (a danas se to podrazumijeva za sve ozbiljne organizacije), onda ste se sigurno našli u dilemi koju platformu za oglašavanje koristiti i u kojoj mjeri.

Na ovo pitanje ne postoji pravi, niti uvjek isti odgovor. Ukoliko vam neko kaže da je za vas samo Facebook oglašavanje ili samo AdWords oglašavanje, a da pritom nije proveo makar 30 minuta ispitujući vas o vašem poslovanju, kratkoročnim, dugoročnim i operativnim ciljevima, onda znajte da pričate sa nekim ko nema vaš najbolji interes kao motiv.

Kako ne bih zakomplikovao ovu, donekle filozofsku i brend dilemu (Facebook ili Google AdWords), pokušaću ukratko da vas dovedem do zaključka koji pristup digitalnom marketingu je najbolji za vas, vašu organizaciju i sveobuhvatnu strategiju poslovanja.

Najbolji način da ovo postignemo jeste kroz nekoliko jednostavnih pitanja:

1. Da li je vaša firma/organizacija mlađa od godinu dana?

2. Da li je internet prezentacija vaše kompanije/organizacije mlađa od godinu dana?

3. Da li nudite uslugu/proizvod koji je jedinstven (jedinstveno upakovan)?

4. Da li morate da edukujete svoju publiku prije nego što im prodate svoju uslugu ili proizvod?

5. Da li je vaš brend važniji od samog proizvoda/usluge?

Da pojasnim na primjeru:

Ako ste otvorili knjigovodstvenu agenciju, često će vam reći kako treba da se posvetite Google AdWords oglasima i da targetirate one, koji traže knjigovodstvene usluge, ali…

Ukoliko ste otvorili knjigovodstvenu agenciju i osmislili ste paket u kom nudite veb-developerima specijalne pakete za vođenje njihovih paušalno oporezovanih firmi, onda Facebook marketing ima mnogo više smisla za vas.

Reklamiranjem na Facebook platformi vi dobijate i mogućnost reklamiranja na Instagramu, a da pritom targetirate svoju interesnu grupu u skladu sa njihovim interesovanjima (npr. WordPress, Github, HTML, Joomla…) i njihovim stručnim zvanjima (developer, veb-developer, junior developer, senior developer…). Na ovaj način, kroz tekst i prateći vizual vi edukujete svoju ciljanu publiku (objašnjavate im pogodnosti svoje ponude, koja je krojena samo za njih) i naglašavate jedinstvenost paketa koji nudite.

Vaš brend u ovom slučaju jeste važniji od toga da se bavite knjigovodstvenim uslugama, jer će vas prepoznavati kao nekoga ko je specijalizovan za određenu nišu.

Za ovaj primjer svi odgovori na navedena pitanja su pozitivni.

A uzmimo i ovaj primjer u razmatranje:

Vodite knjigovodstvenu agenciju već nekoliko godina i samo želite da povremeno preko interneta dobijete novog klijenta. Ne nudite nikakve dodatne pakete, popuste, niti usluge koje se razlikuju od konkurencije. Cijene su vam konkurentne i jednostavno želite što više klijenata, koji će vas pronaći.

U ovom slučaju, Google AdWords je vaš izbor. Targetiranjem riječi kao što su: knjigovodstvene usluge, računovodstvene usluge za mala preduzeća, knjigovođa Beograd (ili neka druga lokacija/opština) itd. vi ćete se takmičiti sa kolegama koji, takođe, nude iste usluge i reklamiraju se u Google pretragama. U ovom slučaju uspjeh vaših kampanja zavisi od količine informacija, koje sadrži vaš sajt, kao i od toga koliko dugo se nalazi na internetu i do kog nivoa je optimizovan.

Nijedna od pomenutih strategija nije loša i ne postoji pravi odgovor, takođe, postoji i mnoštvo varijacija pomenutih primjera. Jedina bitna stvar, koju treba imati na umu, jeste to da morate znati da li su vaši ciljevi kratkoročni (tu Facebook marketing dominira) ili dugoročni (Google AdWords) ili jednostavno želite da obezbijedite ravnomjeran rast kombinovanjem digitalnih kampanja, koje su krojene za vašu strategiju i obim poslovanja.

Ne postoji magična formula niti savršena platforma za oglašavanje. Ukoliko internet prezentaciji i promociji vašeg poslovanja pristupite podjednako profesionalno i sa istim nivoom detalja sa kojim svakodnevno obavljate svoj posao, ne možete pogriješiti koji god smjer da izaberete.

Aleksandar Tanasković, “Digitalni Marketing”

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *