Prije pola vijeka postavljen prvi bankomat

Prošlo je 50 godina od postavljanja prvoga bankomata na svijetu. Učinila je to britanska banka Barclays u Londonu 1967. godine.

Upravo taj bankomat Barclays je pozlatio i pretvorio ga u – znamenitost, javlja agencija dpa.

Prvi bankomat na svijetu je zvanično otvorio slavni komičar Reg Varni. Kliijenti su sa njega mogli da podignu do deset novčanica od jedne funte, ali isključivo ako su imali poseban vaučer od banke.

Tokom sedamdesetih godina su se pojavile kartice kakve su nam poznate danas, kada se u svijetu nalazi približno tri miliona bankomata.

Oni najmoderniji omogućavaju podizanje novca na bankomatu uz pomoć mobilnog telefona.

U Velikoj Britaniji se trenutno nalazi oko 70.000 bankomata, a na svakom se godišnje u prosjeku podigne 2,5 milionfunti.

“Uprkos tome da je posljednjih godina značajno poraslo digitalno bankarstvo i plaćanje karticama, bankomati ostaju jedan od ključnih dijelova svakodnevnog života pojedinca”, izjavio je predstavnik Barclaysa Raheel Ahmed.

Potražnja za uslugama bankomata u Velikoj Britaniji i dalje raste. Najviše novca isti posjeduju uoči Božića. Recimo, prošle godine je u tim danima oboren rekord jer su bankomati imali novčanica u vrijednosti od 70 milijardi funti.

Velika Britanija, dakle, obilježava godišnjicu prvog bankomata, dok neke druge države čine korake kojima će postupno ukinuti novčanice. Primjer je Švedska, koja ima najmanje bankomata na milion stanovnika, u prosjeku njih 333.

 

Check Also

Posao u kriznim situacijama ne mora da stane: Digitalna rješenja Telekoma za lakše poslovanje

Kako bi poslovnim korisnicima olakšao rad u novim okolnostima, Crnogorski Telekom je pripremio različita besplatna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *