Sjedište BIS-a

BIS upozorava: Stiže nova ekonomska kriza

Nova globalna ekonomska kriza rađa se u ekonomijama u razvoju i mogla bi da bude gora od prethodne, upozoravaju iz Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Tržišta u razvoju, kao što je kinesko, pokazuju iste signale da se njihove ekonomije “pregrijavaju” kao što se to desilo u Velikoj Britaniji i SAD prije velike finansijske krize 2008. godine, pokazuje godišnji izvještaj ove banke.

Klaudio Borio, čelnik monetarnog i ekonomskog odjeljenja u ovoj banci, rekao je da bi nova recesija mogla da više liči na “finansijski bum koji je pošao naopako”.

Banka navodi da postoji niz srednjoročnih rizika za održivu ekonomsku ekspanziju.

“Vodeći indikatori finansijskog potresa signaliziraju visoki privatni dug i cijene kuća u nekoliko ekonomija koje nisu bile u epicentru globalne finansijske krize. Visoki dug stanovništva u nekim će zemljama postati smetnja potražnji, posebno ako bi rast kamatnih stopa povećao teret servisiranja duga. Povećani dug preduzeća, zajedno sa slabim rastom produktivnosti, mogao bi opteretiti investicije”,  navodi Banka u svom izvještaju.

Kako se u izvještaju dodaje, i rastući protekcionistički osjećaj mogao bi naštetiti ekonomskim izgledima. Ipak, ciklički povratni vjetar otvara priliku za provođenje politika koje poboljšavaju otpornost i smanjuju rizike za održivi rast,

Banka za međunarodna poravnanja predviđa da će centralne banke biti primorane da povećaju kamatne rate nakon što su godinama bile na rekordno niskom nivou, kako bi se borile sa inflacijom.

Check Also

Prijavite se za besplatnu online radionicu „Google alati u turizmu“

ICT Hub, u saradnji sa partnerima JS Guruom iz Bosne i Hercegovine i Digitalizuj.Me iz …

One comment

  1. A kako ce porasti inflacija ako se projektuje smanjenja i ogranicena potrosnja, slabasne investicije i fokus na povracaj duga.

    Uh, nekako sve udarne globalne institucije su usle u porazavajucu neutralnost pa se podacima sluze da stvaraju paniku za trzista iako bi trebale da su korektnivni faktor upravo tih trzista kapitala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *