Zemlje u kojima ima najviše crnogorskih studenata

U inostranstvu studira od 1.300 do 1.400 crnogorskih studenata, a najviše ih ima u Italiji, Turskoj, Austriji, Sloveniji i Rusiji, saopšteno je iz Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OMSA).

“Kada je u pitanju usmjerenje, najveće interesovanje je za ekonomiju, menadžment i biznis (22 odsto), arhitekturu (17 procenata) i političke nauke (13 odsto), a najmanje ih je za sociologiji (0,5 procenta)”, pokazalo je istraživanje te organizacije.

Istraživanje je cjelokupno prikazano u Publikaciji o crnogorskim studentima u inostranstvu (CSI). Ovo je prva od tri publikacije koje tim OCSI priprema u narednom periodu, pored Publikacije o aplikacionim procesima i Publikacije o studiranju u inostranstvu.

Trend odlazaka će se, smatraju, intenzivirati.

“Predviđanja su da će do 2020. godine na listi najpopularnijih destinacija za studente iz cijelog svijeta, Kina preuzeti drugo mjesto od Ujedinjenog Kraljevstva. U Japanu se nalaze dva studenta iz Crne Gore, šest studenata studira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi više od 45 studenata. U Sjedinjenim Američkim Državama studira više od 50, a u Kanadi više od 15. Veliki broj crnogorskih državljana studiranje u Americi obezbijedilo je sportskim stipendijama (najčešće košarka za muškarce i odbojka za žene). Na jednom od najpoznatijih svjetskih univerziteta, Harvardu u studijskoj 2016/17, studirala je jedna crnogorska državljanka”, piše u saopštenju.

U centralnoj Evropi, prema ovom istraživanju, studira oko 250 studenata, a najviše ih je u Austriji oko 100 i Sloveniji 91.

U Velikoj Britaniji studira više od 30, u Irskoj dva, Francuskoj više od 20, Belgiji šest, Holandiji 12, a u Luksemburgu dva studenta iz Crne Gore.

U južnoj Evropi sumirano je više od 350 studenata, gdje prednjače Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija gdje više od 2.000 crnogorskih državljana studira u četiri države okruženja.

Među nabrojanim zemljama najmanje su popularne države apeninskog poluostrva Španija i Portugal, dok su Italija i Turska zemlje u kojoj OCSl bilježi najviše kontakata pokazalo je istraživanje ove organizacije.

AntenaM

Check Also

Kia bi mogla proizvoditi Appleov automobil

Južnokorejska kompanija u sastavu Hyundaijeve grupacije navodno je zadužena za saradnju sa stranim proizvođačima na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *