Sa 3,7 miliona eura namireno 20 odsto potraživanja povjerilaca trećeg reda Brodogradilišta

Dodajte komentar

Stečajni sudija, Blažo Jovanić, odobrio je predlog stečajnog upravnika Jadranskog brodogradilišta Bijela, Žarka Ostojića, da se sa 3,7 miliona eura namiri 20 odsto potraživanja povjerilaca trećeg reda.

Time su potraživanja tih povjerilaca namirena do 67,29 odsto, dok su potraživanja povjerilaca prvog i drugog reda u potpunosti namirena, navodi se u obrazloženju odluke  Privrednog suda, piše Pobjeda.

U treći isplatni red, među 155 povjerilaca, ušla su potraživanja Ministarstva finansija od 426,3 hiljade eura, Crnogorske komercijalne banke (CKB) od 185 hiljada, Lovćen osiguranja od 51,2 hiljade, Elektroprivrede (EPCG) od 20 hiljada, Pomorskog saobraćaja od 7,6 hiljada i Crnogorskog Telekoma od pet hiljada eura.

Prema nacrtu Ostojića, na bruto zarade biće potrošeno 752,7 hiljada eura, na advokatske usluge, troškove obezbjeđenja i neto naknada saradnika 193,1 hiljadu, a za nabavku materijala 245,2 hiljade eura.

Za rad stečajnog upravnika od jula prošle do juna ove godine biće plaćeno 13,8 hiljada eura. Biće uvrštena i naknadno utvrđena potraživanja povjerilaca prvog isplatnog reda, pa će 62,6 hiljada eura biti isplaćeno na zarade.

Preostali iznos od 563,3 hiljade eura biće rezervisan na računu, dok se ne steknu uslovi za novu diobu, a kako se navodi u odluci, radi obezbjeđenja nužnog nastavka djelatnosti i obezbjeđenja osporenih potraživanja za koje su u toku parnični postupci.

Sredstva za diobu prikupljena su od nastavka djelatnosti, prihoda od prodaje imovine, refundacije bolovanja, prodaje reciklažnih sirovina, dok je od prve diobe na računu preostalo 345,4 hiljade eura.

Stečaj u Brodogradilištu otvoren je prije dvije godine na prijedlog Poreske uprave zbog duga od šest miliona eura.

Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *