Skupština Ine odlučila: Više od 20 miliona eura za dividendu

Glavna skupština Ine u srijedu je odlučila da se najveći dio prošlogodišnje neto dobiti Ine d.d. isplati dioničarima za dividendu koja će iznositi 15,20 kuna po dionici, što je ukupan iznos od 152,02 miliona kuna (oko 20 miliona eura), a iz Nadzornog je odbora opozvan Dario Čehnić te umjesto njega imenovan Damir Mikuljan, objavljeno je iz Ine.

Dioničari su na glavnoj skupštini, naime, prihvatili predlog da se od prošlogodišnje neto dobiti Ine d.d., koja je iznosila 160,02 miliona kuna, u zakonske rezerve izdvoji nešto više od 8 miliona kuna, a iznos od 152,02 miliona kuna za isplatu dividende, koja će iznositi 15,20 kuna po dionici.

Glavna je skupština utvrdila da je dan kojim dioničari stiču pravo na isplatu dividende 23. juna, a dividenda će se isplatiti dioničarima evidentiranim u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva najkasnije do 14. jula, navodi se u odlukama sa skupštine koje su objavljene na Zagrebačkoj berzi.

Najveći pojedinačni dioničar Ine je mađarski MOL, koji ima 49,1 posto dionica, pa će mu za dividendu biti isplaćeno 74,6 milijuna kuna (oko 10 miliona eura), dok će hrvatskoj državi, koja u vlasništvu ima 44,8 posto dionica Ine, na ime dividende biti isplaćeno 68,1 miliona kuna.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.