Još Memorandum o ispunjenosti uslova i Orascom formalno preuzima zakup Mamule

Dodajte komentar

Ispunjeni su svi uslovi predviđeni Ugovorom o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, zaključenim između Vlade Crne Gore i švajcarske kompanije Orascom Development Holding AG, potvđuju u Vladi Crne Gore.

Da bi investitor preuzeo gazdovanje ostrvom, u skladu sa članom 7 Ugovora o dugoročnom zakupu, ostao je još da se potpiše Memorandum o ispunjenosti uslova.

Visina ugovorene investicije je 15 miliona eura, a ona će biti realizovana u roku od 18 mjeseci, od datuma izdavanja građevinske dozvole. Tokom prvih deset godina poslovanja to će omogućiti i otvaranje do 200 radnih mjesta (direktno i indirektno), kao i 7 i po miliona eura ukupnih direktnih prihoda za Vladu Crne Gore, na ime poreza, PDV-a i slično.

Vlada je ovlastila ministra održivog razvija i turizma, Pavla Radulovića da u njeno ime potpiše, u odgovarajućoj notarskoj formi, Memorandum o ispunjenju uslova za stupanje na snagu Ugovora o dugoročnom zakupu lokacije ostrvo Lastavica sa tvrđavom “Mamula” – Herceg Novi i tzv “Clausulu Intabulandi”, radi registracije Ugovora o dugoročnom zakupu u katastar nepokretnosti Uprave za nekretnine Crne Gore.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma zaduženo je da, u saradnji sa Sekretarijatom za razvojne projekte, prati status i dinamiku realizacije aktivnosti i o tome jednom godišnje informiše Vladu i Skupštinu Crne Gore.

Ugovorom o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom “Mamula” ugovoren je zakup na period od 49 godina. Tvrđava će u postojećim gabaritima biti rekonstruisana u hotel ketegorije 5 zvjezdica u skladu sa konzervatorskim uslovima, koje je izdala Uprava za zaštitu spomenika kulture.

Budući tvrđava-hotel će raspolagati sa 23 hotelske sobe, 4 ugostiteljska objekta, spomen sobom, spa centrom i drugim pratećim sadržajima. Takođe, u okviru projekta biće izgrađeno pristanište, 2 kaskade sa recikliranom vodom, itd.

“Turistička valorizacija ostrva Lastavica sa tvrđavom “Mamula” je projekat od značaja, kako za razvoj Opštine Herceg-Novi, tako i za Crnu Goru uopšte i predstavlja prvi projekat turističke valorizacije spomenika kulture”, navode iz Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *