Pregled štampe za 14. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Plaćali bi više i ukinuli terminale

Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro bet, u iščekivanju Vladinog, pripremilo je svoj predlog zakona o igrama na sreću, kojim ukidaju terminale u kafićima a sebi povećavaju dažbine.

Prigovori na konverziju u CBCG

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) dogovorili su se juče da CEZAP dostavi prigovore u vezi obračuna kamate za kredte u švajcarskim francima kako bi se CBCG izjasnila o dm slučajevima.

Što prije ispitati Brodogradilište

Krajnje je vrijeme da Specijalno državno tužilaštvo procesuira slučaj “Brodogradilište”, jer nema vremena za gubljenje. Prema našim saznanjima, u Brodogradilištu je do danas izvezeno više od 1.000 tona raznih sekundarnih sirovina, šta je čak 10 puta više od predviđenog. To je samo još jedan u nizu dokaza da stečajni upravnik, suprotno zakonu, radi na štetu Brodogradilišta, istakao je funkcioner pokreta URA Rade Milosevic.

Dnevne novine

Klijenti nezadovoljni postupanjem Hete

Klijenti koji su uzeli kredite u švajcarskim francima kod Addiko banke nijesu zadovoljni postupanjem Heta Asset Resolutiona i B2 Capitala, posebno u dijelu obračuna kamata, saopštili su predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) na sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem.

Predloženo raspisivanje tendera za zemljište

Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predložiće Vladi raspisivanje javnog poziva za valorizaciju lokaliteta na teritoriji katastarskih opština Golubovci i Dinoša, Glavnog grada i zemljišta na području Šaskog jezera u Ulcinju.

Mjere štednje uslov za održivost finansija

Mjere fiskalne konsolidacije predstavljaju odgovoran odnos države u odnosu na pokušaj njene finansijske i političke destabilizacije Crne Gore, usvajanjem populističkih zakona od tadašnje ad hoc parlamentarne većine, smatraju Socijaldemokrate (SD).

Dan

Krađu struje za KAP platiće građani

Iako je struja za Kombinat aluminijuma (KAP) neovlašćeno preuzimana iz evropske interkonekcije prije četiri godine, energetski subjekti koji su učestvovali u krađi struje za potrebe aluminijumske kompanije još nijesu regulisali međusobne višemilionske obaveze.

Zadužili se 13 miliona eura

Na četvrtoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi sa rokom dospijeća od 182 dana, vrijedni 13 miliona eura.

Centralnoj banci fali 7.000.000 kapitala

Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) fali sedam miliona eura osnovnog kapitala, što je suprotno Zakonu o CBCG. Prema Zakonu o CBCG, osnovni kapital te finansijske institucije bi morao da iznosi 50 miliona eura, ali već sedam godina ta odredba se ne poštuje i kapital Centralne banke je ispod zakonom definisanog iznosa.

Pobjeda

Žale se na Hetine kamate

Predstavnici CEZAP-a saopštili su juče guverneru Radoju Zugiću da su klijenti nezadovoljni konverzijom kredita u CHF u eure u kompanijama Heta Asset Resolution i B2 Capital.

Majski račun 28 eura

Prosječan majski račun za električnu energiju za domaćinstva iznosi 28,05 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede. Najniža potrošnja od 19,3 eura bila je na Žabljaku, a najviša od 32,6 eura u Ulcinju.

Stečaj ostaje, ali ne i dvojica upravnika

Apelacioni sud je potvrdio rješenje Privrednog suda kojim je 19. decembra prošle godine otvorio stečaj u fabrici “Radoje Dakić. Ipak, ukinuo je u dijelu koji se odnosi na odluku stečajnog sudije da za stečajne upravnike imenuje Mladena Markovića i Ranka Radinovića i naložio da prvostepeni sud u ponovnom postupku imenuje upravnika u skladu sa zakonom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *