Priprema se povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore

1 komentar

Kreditni rejting Crne Gore za ovu godinu biće povećan, nakon što je Vlada dva puta donijela mjere štednje i Fiskalnu strategiju, a država ušla u NATO, saznaje nezvanično Pobjeda.To bi, kako se očekuje, trebalo da se odrazi i na jeftinije zaduživanje države na međunarodnom finansijskom tržištu, odnosno obori kamatnu stopu za najmanje jedan odsto.

Podsjetimo da je kreditna agencija „Standard and Poor’s“ (S&P) za prošlu godinu dala ocjenu ‘B + / B‘, uz izmjenu izgleda ekonomije iz stabilnih u negativne. Moody’s je snizila dugoročni kreditni rejting Crne Gore sa Ba3 na B1 usljed, kako je tada objašnjeno, povećanja fiskalnih rizika povezanih sa projektom izgradnje auto-puta Bar – Boljare.

Očekivanje

U Ministarstvu finansija Pobjedi su takođe kazali da očekuju da kreditne agencije povećaju kreditni rejting naše države, ali nijesu pominjali konkretne detalje.

“Očekujemo da će pozitivni efekti mjera koje Vlada sprovodi na planu fiskalne konsolidacije (na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta), odnosno stabilizaciji javnih finansija, sa ciljem smanjenja deficita i javnog duga, odnosno kreiranja bolje dostupnosti međunarodnim finansijskim tržištima, dovesti do snaženja povjerenja rejting agencija, odnosno do porasta ocjene za našu zemlju. Očekujemo da će se pokrenuti investicioni ciklus, ubrzati ekonomski rast i razvoj, što će biti vidljivo i kroz buduće analize našeg kreditnog rejtinga. Agencije objavljuju izvještaje o ocjenama kreditnog rejtinga nakon redovnih posjeta, uobičajeno tokom oktobra ili novembra”, kazali su iz Ministarstva odgovarajući na pitanje od kojih agencija se očekuje povećanje rejtinga.

Iz ovog Vladinog resora pojašnjavaju da je veoma važan faktor za ocjenu rejtinga, pored fiskalnih parametara i opšte ekonomske situacije, i politički kontekst, odnosno stabilnost i sigurnost zemlje.

“Posljednji uspješan spoljnopolitički korak Crne Gore, učlanjenje u NATO alijansu, doprinijeće u dugom roku povećanju ocjene kreditnog rejtinga”, smatraju u Ministarstvu finansija.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hehehe Pakovanje ne moze sakriti nesposobnost politike i preglomaznu administraciju koja je beskrajno neefikasna.
    Ovo danasnje spinovanje u neuspjesnom ckl-u konacno potvrdjuej da je vikend intervjuisanje dva udarna covjeka patispanj Vlade dalo veoam mali doprinos da se smanji nezadovoljstvo. Ministar i potredsjednik se nisu micali sa TV-a, a efekat je skoro pa neprimjetiv u prihvatanju njihove argumentacije. Cak im ni prof Mihailovic nije pomogao, a trudio se do kraja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *