EU sprema dvije milijarde eura za Zapadni Balkan

Dodajte komentar

Evropska unija priprema najmanje dvije milijarde evra dodatne pomoći za područje tzv. Zapadnog Balkana, piše sarajevski “Dnevni avaz”.

Pozivajući se na izvore bliske Evropskoj investicionih banci, ovaj sarajevski dnevnik piše da je nakon sastanka Savjeta ministara EU i Evropskog savjeta, gdje se posebno govorilo o situaciji na Balkanu, detaljno razgovarano i sa predsjednikom EK Žan-Klod Junkerom i komesarom za proširenje Johanesom Hanoma za proširenje Johanesom Hanom.

Sagovornici Avaza kažu da im je rečeo da će EU morati da uloži dodatna sredstva za stabilizaciju i poboljšanje stanja na Balkanu. Od Sarajeva je, kako se navodi, traženo da pretresu budžet planiran za ovu godinu, kao i da se pronađu načini za preusmeravanje novca u projekte na Balkanu.

Izvor Avaza, koji je insistirao na anonimnosti, je rekao i da se radi o inicijativi Njemačke, koja želi da se Unija snažno angažuje na području BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Precizirao je i da se na sastancima koje su imali sa zvaničnicima EU, zajedno s predstavnicima drugih evropskih finansijskih institucija, razgovaralo o iznosu od barem dve milijarde evra. To bi bio dodatni novac na onaj koji EU već troši na Balkanu ove godine. Inicijator dodatnog i snažnog angažmana Unije na Balkanu je Njemačka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *