Poslovna šansa u tetoviranju

Dodajte komentar

Četvrtina odraslih u SAD i Velikoj Britaniji ima barem jednu tetovažu. Nove generacije a prije svega milenijalci skloni su iskazivanju individualnosti kroz crtanje po tijelu, te industrija tetoviranja kontinuirano raste. Baš u ovom trendu jedan švedski startap video je svoju šansu, sa planom da informacije o ovim biznisima preseli – onlajn.

Stručnjak za digitalni advertajzing Frederik Glimskar je naime pokrenuo sajt Inkbay na kojem se mogu rezervisati ove usluge ali i porediti radovi tatu majstora i njihove cijene. Za sada radi na teritoriji Švedske ali ovog ljeta proširiće se i na London, a potom i Berlin i američko tržište.

Trenutno sajt pruža informacije o 60 studija u Švedskoj i ima 40.000 mjesečnih posjeta, ali posle širenja na Britaniju očekuje rast broja posjeta na 500.000.

U SAD je vrijednost industrije tetoviranja procijenjena na milijardu dolara, sa ukupno 38.879 studija u kojima se obavlja ova djelatnost. U posljednjih pet godina ovo tržište je poraslo za 13 odsto. U Ujedinjenom Kraljevstvu ima 2.524 registrovanih tatu i pirsing studija, što je 40 odsto više nego 2012. godine.

Međutim iako je ova djelatnost isplativa, tržište je i dalje fragmentirano, a klijenti traže tatu umjetnike uglavnom preko preporuka. Cilj Inkbuy-a je da sakupi podatke o ovim studijima i da ih učini dostupnim korisnicima. Takođe, omogućiće i plaćanje preko interneta i popuste.

No, Met Loder, profesor savremene umjetnosti i vizuelne kulture na Univerzitetu u Eseksu, smatra da je je tržište tatu usluga previše konzervativno da bi prihvatilo ovakve inovacije. “Ovaj posao se nije značajno mijenjao još od osamdesetih godina prošlog vijeka, većina tatu majstora i dalje ne prima platne kartice već priznaje samo keš na ruke”, kaže on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *