EU u Trstu kuje zajedničko tržište za zapadni Balkan

Dodajte komentar

Evropska unija se nada da će se šest balkanskih država 12. jula na samitu u Italiji dogovoriti o regionalnom zajedničkom tržištu koje bi moglo profunkcionisati za godinu dana, otkrio je u utorak visoki funkcioner EU-a.

Evropska unija želi da pokaže da je i dalje predana balkanskoj regiji uprkos čestom javno iznesenom protivljenju proširenju Unije zbog godina recesije, velike nezaposlenosti i rasta euroskeptičnih i populističkih stranaka.

Zajedničko tržište zapadnog Balkana uklonilo bi prepreke trgovini, uvelo standarddizovana pravila za preduzeća, ukinulo zakone koji sprečavaju rad širom regije i bilo bi izgrađeno na postojećim regionalnim sporazumima o slobodnoj trgovini, rekao je Johannes Hahn, komesar Evropske komisije za proširenje.

“Nadam se da ćemo za to dobiti podršku na samitu u Trstu”, naglasio je Hahn, referišušći na nadolazeći godišnji susret čelnika balkanskih država s evropskim funkcionerima.

“Ako će biti političke volje, to možemo postići unutar jedne godine”, istakao je komesar dodavši kako će Evropska komisija pomoći u tom procesu.

Šest zemalja zapadnog Balkana koje se i dalje nose s posljedicama krvavih ratova iz devedesetih godina prošlog vijeka i žestokim političkim i etničkim podjelama priželjkuju članstvo u EU-u. To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

EU zajedničko tržište 20 miliona ljudi u tih šest zemalja vidi kao priliku za jačanje balkanske ekonomije, smirivanje etničkih tenzija, smanjivanje ruskog uticaja i novi zamah kandidaturama za članstvo.

“Ovo je pokušaj da se na Balkanu stvori pozitivna atmosfera i nove ekonomske prilike. To bi trebalo biti ostvarivo”, zaključio je Hahn.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *