Slovenci zarađuju duplo više od Crnogoraca

Dodajte komentar

Prosječne plate u državama bivše Jugoslavije znatno se razlikuju, a prema posljednjim podacima, Crna Gora se nalazi u “zlatnoj sredini” kada su u pitanju prosječne neto zarade, dok su ispred naše države Slovenija i Hrvatska. Na začelju liste su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, pišu Dnevne novine.

 Slovenci za mjesec zarade 1.030 euraZa jedan mjesec Slovenci prosječno zarade 1.030 eura, odnosno duplo više nego crnogorski građani koji, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, prosječno primaju 512 eura.

Na drugom mjestu je Hrvatska sa prosječnom platom od 750 eura.

Zanimljivo, statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj osobe sa završenim fakultetom imaju 23 odsto višu platu od prosječne, a 50 odsto višu od osoba sa srednjom školom. Doktori nauka imaju u prosjeku 102 odsto višu platu od osoba sa srednjom stručnom spremom, čija zarada je 18 odsto niža od prosječne.

Treće mjesto zauzima Crna Gora koja posljednjih godina bilježi značajan rast prosječnih zarada. Primjera radi, prosječna plata 2006. u našoj državi bila je svega 282 eura, dok je prema podacima Zavoda za statistiku u aprilu 2017. iznosila 512 eura. Dakle, plate su duplirane i iz mjeseca u mjesec rastu.

Makedonci najmanje prihoduju

Iza Crne Gore našle su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija. U Bosni i Hercegovini građani prosječno zarađuju nešo više od 430 eura. Prosječna plata u Bosni, kako tvrde u Agenciji za statistiku te države, nominalno je viša za 0,2 posto u odnosu na decembar prošle godine, te je viša za 1,4 posto u odnosu na mart 2016. godine. Peto mjesto po visini prosječne neto zarade “drži” Srbija. U toj državi prosječna plata iznosi 405 eura.

Na začelju liste nalazi se Makedonija gdje prosječna zarada iznosi 370 eura.

Zabilježen rast od 2,6 odsto

U aprilu 2017. godine prosječna neto zarada u Crnoj Gori je zabilježila rast od 0,8 odsto u odnosu na mart 2017.godine. Prosječna zarada u aprilu u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je rast od 2,6 odsto, a u odnosu na prosječnu neto platu u 2016. godini takođe porasla za 2,6 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu 2017. godine u odnosu na mart 2017. godine zabilježile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,7 odsto”, objasnili su u Zavodu za statistiku Crne Gore.

Izvor: Dnevne Novine/CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *