Nove mjere štednje su nužost

Dodajte komentar

Mjere fiskalne konsolidacije koje Vlada sprovodi od decembra prošle godine dale su dobre i ohrabrujuće rezultate, ali u cilju obezbjedenja održivosti javnih finansija na dugi rok moraju se sprovesti nove mjere koje će biti definisane kroz srednjoročnu fiskalnu strategiju Vlade, čije usvajanje se očekuje do kraja juna.

To je saopštio predsjednik Vlade Duško Marković juče na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef misije Martin Petri.

Iz Vlade je nakon sastanka saopšteno da MMF “ohrabruje Crnu Goru u daljoj konsolidaciji javnih finansija. Ova konsolidacija prema najavama značila bi vjerovatno smanjenje plata ali i uvođenje novih dažbina ih povećanje postojećih. Nove mjere potrebne su jer je javni dug 67 odsto BDP-a.

Na sastanku je bilo riječi i o fiskalnoj strategiji Vlade na srednji rok, koja bi kroz nove mjere poreske, akciz-ne i socijalne politike, trebalo da doprinese bržem oporavku javnih finansija, ah i boljem rejtingu države na međunarodnim finansijskim tržištima, uz pravedniju raspodjelu tereta mjera i veću pravednost u raspodjeli socijalnih fondova u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Misija je prije dva dana imala sastanak sa guvernerom Radojem Žugićem gdje je saopšteno da će Crnoj Gori pružiti podršku u izradi Strategije upravljanja dugom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *