Pregled štampe za 29. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Dolar slabi već dvije sedmice uzastupno

Dolar je na svjetskim tržištima prema korpi valuta oslabio drugu sedmicu uzastopno, što je posljedica poruka američke centralne banke da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa. Kurs eura prema američkoj valuti oslabio je 0,2 odsto na 1,118 USD. U odnosu na japansku valutu, dolar je ostao na 111,3 jena.

Primorka prodala a nije bilo njeno

Proces privatizacije privremenog objekta i zemljišta na Ploči u Ulcinju nije bio dovoljno transparentan da otkloni sumnju da su Opština i državne strukture bili na visini zadatka kada su pravosnažno otuđili društvenu svojinu vrijednu million eura a plaćenu nekoliko puta manje.

Lani izgubili 6 miliona eura

Društvo Baterflaj finans koje upravlja Zatvorenim inovesticionim fondom Trend zakazalo je za 20. jun redovnu skupštinu akcionara na kojoj će se razmatrati izvještaj o poslovanju za 2016. godinu prema kojem su izgubili više od šest miliona eura.

Dnevne novine

Penzije neće biti zamrznute

Vlada usljed mjera štednje i fiskalne konsolidacije, čije je donošenje najavljeno do kraja maja, neće smanjivati penzije. To je poručio premijer Duško Marković odgovarajući na pitanja novinara.

Pojacanim nadzorom do vecih budžetskih prihoda

Pojačani inspekcijski nadzor u toku turističke sezone, koji počinje da se sprovodi od četvrt ka, uticaće na po boljšanje leva liteta cjelokupne ponude zemlje i turistima obezbijediti kvalitetnu uslugu, ocijenio je direktor Upra ve za inspekcij ske poslove, Božidar Vuksanović.

TRAŽE DOZVOLU ZA GRADNJU ŠEST MOSTOVA I TRI TUNELA

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predalo je nedavno zahtjev za izdavanje građevinske dozovole za poddionicu 4.1 prioritetne trase auto-puta Bar-Boljare. Na pomenutoj poddionici biće izgrađeno ukupno šest mostova: Uvač 1, Uvač 2, Uvač 3, Uvač 4, zatim Pajkov vir i Čestogaz.

Dan

Obavezna rezerva banaka 209 miliona

Obavezna rezerva banaka na kraju aprila je, prema podacima Centralne banke, iznosila 209,3 miliona eura. Od ukupnog iznosa na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izcvojeno je 45,8 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 54,2 odsto.

Od plaža prihod 3,2 miliona eura

Crna Gora ima 359 kupališta, od kojih je ,330 zakupljeno. Najveći iznos zakupnine je 110 hiljada, a najmanji 200 eura, dok je ukupan prihod koji je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prihodovalo u 2016. godini od davanja pod zakup kupališta 3,2 miliona eura, kazao je u intervjuu za “Dan direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić.

Pobjeda

Bez konsenzusa o vazdušnoj luci

Odluka Vlade za valorizaciju i rekonstrukciju Aerodroma, posebno tivatskog kroz model dugoročnog zakupa ispravna je, jer je pametnije sve rizike podijeliti s strateškim partnerom, tvrde u DPS-u.

Cijene i kvalitet od paketa do paketa

U Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost kažu da je iz više razloga otežano uporediti cijene interneta koje nude operateri u Crnoj Gori sa onima u regionu i zemljama EU.

Obavezna rezerva 209,3 miliona

Obavezna rezerva banaka na kraju aprilaje, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 209,3 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *