Pregled štampe za 26. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Da li će i državne firme ići u stečaj

Iako su Ministarstvo fi-nansija i Poreslca uprava (PU) najavljivali da će Zakon o reprogramu poreskih potraživanja biti u potpunosti primijenjen u skladu sa rokovima koji su njime definisani i da će svi poreski dužnici imati jednak tretman, izvjesno je da će državna preduzeća iz sektora saobraćaja (Montenegro erlajns (MA), Željeznički prevoz i Održavanje željezničkih sredstava) biti u povlašćenom položaju u odnosu na ostale poreske dužnike

Traže kredit a kriju od javnosti

Vlada je ispostavila zahtjev za pozajmicu od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopštila je potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović što su demantovali iz Ministarstva finansija.

Neće bankrot žele da rade

Odluka Privrednog suda da uvede stečaj u bjelopoljsku fabriku mineralne vode Bjelasica Rada za oko 50 radnika je jedino rješenje, kazala je predstavnica sindikata Ljiljana Raković juče u krugu fabrike, gdje su čekali novog stečajnog upravnika Sretena Mrvaljevića da im potvrdi tu odluku.

Dnevne novine

O raspodjeli dobiti kompanije 27. juna

Akcionari Luke Kotor trebalo bi da na redovnoj Skupštini 27. juna donesu odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu.

InspektorIma u pomoć stIže 100 visokoškolaca

Vlada Crne Gore usvojila je na jučerašnjoj sjednici Informaciju o potrebi sprovođenja Programa osposobljavanja i radnog angažovanja mladih sa stečenim visokim obrazovanjem na poslovima sprečavanja sive ekonomije. Tokom ljetnje turističke sezone, Uprava za inspekcijske poslove angažovaće 100 mladih, nezaposlenih, visokoškolaca koji će im pomagati u pronalaženju raznih nepravilnosti u radu ugostiteljskih objekata.

Ministarstvo nije tražilo zaduženje kod MMF-a

Ministarstvo finansija nije uputilo zahtjev za pozajmicu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), niti u ovom trenutku planira da uđe u aranžman sa tom finansijskom institucijom kada je u pitanju kreditno zaduženje, saopšteno je juče iz resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović.

Dan

Nude rješenje za ekonomsku krizu

Građanski pokret URA danas će predstaviti ekonomski program pod nazivom “Ideje za Crnu Goru posao za sve. Kako je saopštio potpredsjednik te partije Miloš Konatar, na taj način će pokušati da građanima ponude dio rješenja za ekonomsku krizu u kojoj se Crna Gora danas nalazi.

U junu bez isplate obveznica

Isplata obveznica devizne štednje i deviznih sredstava, koja se realizuje preko poslovnih banaka i Centralne banke, neće se obavljati u junu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Za održavanje i rekonstrukciju 6,8 miliona

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila izvještaj o realizaciji programa izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za prošlu godinu, u kojem je navedeno da je za te namjene u 2016. godini utrošeno ukupno 6,8 miliona eura.

Pobjeda

Deloit i KPMG dostavili ponude

Na tender za izbor savjetnika i izradu studije opravdanosti ulaganja i procjene Rudnika uglja Pljevlja prijavile su se konsultantske kuće KPMG i Deloit, rečeno je Pobjedi iz Elektroprivrede.

Spoljnotrgovinska razmjena 748 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena u prva četiri mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 748,3 miliona eura, što je 14,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Finansiraju start ap ideje

Uskoro će u Podgorici M:tel otvoriti “Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije”, sa ciljem da postane centar okupljanja, edukacije i umrežavanja mladih i inovativnih tehnoloških preduzetnika, IT profesionalaca, dizajnera i inovatora, najavio je izvršni direktor te telekomunikacione kompanije Vladimir Lučić.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *