Novi Duvanski ne može da uradi finansijski izvještaj jer nisu vodili evidenciju poslovanja

Dodajte komentar

Novi duvanski kombinat nije Komisiji za hartije od vrijednosti, Montenegroberzi, kao ni Poreskoj upravi predao niti izradio finansijski izvještaj o poslovanju za prošlu, kao ni za prvi kvartal ove godine.

NDKP je bio dužan da finansijski izvještaj o poslovanju za prošlu godinu preda do 31. marta, dok je kvartalni izvještaj za ovu godinu, po zakonu, morao da bude objavljen do kraja aprila. Prema pouzdanim saznanjima “Dana“, iz NDKP-a su već kontaktirali neke računovodstvene agencije, kako bi uradile godišnji finansijski izvještaj, ali se tog posla nijedna nije prihvatila iz razloga što ne raspolažu preciznim podacima.

Kontrolu finansijskog izvještaja vrši ovlašćeni revizor, a zatim se finansijski i revizorski izvještaji usvajaju na redovnoj godišnjoj skupštini akcionara, koja, takođe, nije održana. Razlog zbog kojeg javnost ni nadležne institucije nijesu upoznate sa bilansima stanja, uspjehom i finansijskim tokovima u toj kompaniji u prošloj i prvom kvartalu ove godine je taj što, prema nezvaničnim saznanjima “Dana , od dolaska arapske firme BMJ Industriz FZ LLC u NDKP, polovinom februara prošle godine, u toj kompaniji nije vođena evidencija o zalihama robe, sirovinama, materijalima, ali ni o prihodima, rashodima i obimu proizvodnje. Takođe, zaposleni u toj kompaniji, koji su ranijih godina bili angažovani na izradi finansijskih izvještaja, koje je kompanija, po zakonu, dužna da pripremi i dostavi nadležnim institucijama, napustili su NDKP uz isplatu otpremina poslednjeg dana prošle godine.

Na drugoj strani, predstavnik arapske firme koja je 15. februara prošle godine sa Vladom i Glavnim gradom, koji su suvlasnici u NDKP-u, potpisao ugovore o upravljanju i dokapitalizaciji, Isat Boljević, koji je predsjednik direktora u NDKP-u, nije insistirao da se u toj fabrici vodi evidencija. Kod kontrole poslovanja fabrike zakazala je i Nadzorna komisija, koja je trebalo da prati dešavanja u toj kompaniji i kontroliše investitora.

Izostanak kontrole rada u toj fabrici rezultirao je time da je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo istragu krajem marta ove godine, nakon što su cigarete vrijedne preko tri miliona eura pronađene u tajnom magacinu na Karabuškom polju. Za te cigarete se sumnja da su tokom prošle godine proizvedene u NDKP-u i da su bile namijenjene za šverc.

Iz preduzeća je, nakon toga izuzeta dokumentacija, koja je predmet vještačenja, međutim, izuzimanje te dokumenatcije ne može da bude opravdanje za to što finansijski izvještaj za prošlu godinu nije urađen, jer je on, po zakonu, trebalo da bude pripremljen prije nego što je uopšte došlo do zaplene dokumentacije.

Iz fabrike su uzeti uzorci cigareta “virdžinija i “mac, koje su proizvedene u halama Duvanskog kombinata u stečaju, kao i finansijska dokumentacija, kako je ranije saopšteno iz tužilaštva.

Policija i tužilaštvo sumnjaju da je Boljević organizovao ilegalnu proizvodnju cigareta. Tužilaštvo je pokrenulo i istragu o nestanku oko 200 tona cigareta iz Novog duvanskog kombinata, od kojih je, mali dio pronađen u magacinima na Karabuškom polju. Međutim, još nije poznato gdje je završilo još 170 tona. Iz tužilaštva su ranije potvrdili “Danu da su provjere u toku, ali da u cilju dalje istrage ne mogu da iznose detalje u vezi sa tim slučajem.

Vanredna skupština 12. juna

Vanredna skupština akcionara NDKP-a zakazana je za 12. jun, a na dnevnom redu je donošenje odluke o razrješenju članova odbora direkgora tog akcionarskog društva i imenovanje novih. Na dnevnom redu je i donošenje odluke o prodaji pokretne imovine koja, kako je navedeno u obavještenju koje je ranije objavljeno u štampi.nijeneophodnazanastavakproizvodnjenanovojlokaciji. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, predsjednik odbora direktora i dalje je Isat Boljević, članovi odbora direktora su u ime Vlade Marina Glendža, a u ime BMJ Amhad Bkairat.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *