Italija nudi besplatan najam više od 100 dvoraca i vila

Italija nudi besplatno stare dvorce, samostane, kule, imanja, škole, vile i pansione novim vlasnicima, ali pod jednim uslovom – da te istorijske građevine pretvore u turističke objekte, kao što su hoteli, restorani i bolnice.

Šemu je predstavilo italijansko Ministarstvo za kulturnu baštinu u okviru strateškog plana za razvoj turizma, čime žele ogromno mnoštvo turista koji dolaze svaki dan u Italiju, iz najposjećenijih gradova poput Venecije, Firence, Pompeja ili Rima, da namamae u manje poznata i naseljena mjesta.

“Naš cilj je da privatne i javne zgrade koje su prazne obnovimo i ponudimo hodočasnicima, planinarima, turistima i biciklistima”, rekao je prema pisanju Telegrapha predstavnik Ministarstva Roberto Reggi. U prvom paketu ponuđene su 103 građevine.

Zainteresovani će morati da predstave plan kako žele da ožive određenu građevinu i kakvu turističku aktivnost će izvoditi u njoj. Ako budu uspješni, oni će jedan od objekata sa popisa dobiti besplatno u najam devet godina, sa mogućnošću obnove za isti period. Oni s najboljim turističkim idejama će jednu od istorijskih građevina dobiti u zakup na 50 godina. Da li jedan čovjek može unajmiti više praznih zgrada, nije poznato.

Sve 103 zgrade koje žele pronaći nove privremene vlasnike nalaze se izvan glavnih turističkih ruta. Četrdeset i četiri je smješteno na hodočasničkim ili istorijskim putevima, kao što je slavna Via Appia – jedan od najstarijih rimskih puteva koji povezuje Rim s Brindisijem i Via Francigena – drevna hodočasnička ruta iz Francuske do Rima. Preostalih 59 nekretnina leži na italijanskim biciklističkim trasma.

 

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.