Bankari u strahu od izlaska Spotifyja na berzu

Švedski servis za streaming muzike Spotify bit će prva velika kompanija koja će na Njujorškoj berzi (NYSE) izlistati dionice u direktnom izlistavanju.

Kompanija je nedavno vrednovana na 13 milijardi dolara, a njenim dionicama bi trebalo da se počne trgovati na berzi krajem ove ili početkom sljedeće godine. Direktno izlistavnje koriste kompanije koje želeda izađu na berzu, ali ne moraju da prikuljaju kapital već uvrste dionice koje drže postojeći dioničari. Bankari i brokeri s Wall Streeta u pravilu “ne vole” takve kompanije jer eliminišu potrebu za aranžiranjem izdanja, pa time nema ni izdašnih provizija.

No, direktno izlistavanje nosi i zamku velikih fluktuacija cijene jer ne postoji raspon po kojem ulagači upisuju nove dionice. Stoga će potez Spotifyja biti i svojevrsni test može li ovakav način “proći” među investitorima. Ako se pokaže uspješnim i druge kompanije odluče poći tim putem, biće to značajan udarac za prihode “vukova s Wall Streeta”. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da su prošle provizije od izlistavanjem na berzu pale 40 posto.

Check Also

Hipotekarna banka za Apple Pay korisnike: Siguran, bezbjedan i privatan način plaćanja sa iPhone i Apple Watch

Hipotekarna banka, u saradnji sa kompanijom Mastercard, od danas svojim korisnicima donosi Apple Pay, siguran, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.