“Evropska monetarna unija nastala u vrijeme kada su dominirale veoma loše ekonomske ideje”

Dodajte komentar

U Hrvatskoj trenutno boravi Džejms K. Galbrajt, jedan od poznatijih američkih ekonomista.

Objašanjavao je kako Evropskoj uniji, a time i eurozoni, u slučaju nesprovođenja korenitih reformi prijeti raspad, pri čemu smatra kako bi Hrvatska uvođenje eura trebalo da odloži do onog trenutka dok se te promjene i ne dogode.

“Evropska monetarna unija ima nesreću da je nastala u vrijeme kada su dominirale veoma loše ekonomske ideje, uključujući i one koje su se ticale strukture i svrhe Evropske centralne banke (ECB), kao i ideja o fiskalnim pravilima koju treba primijeniti na sve zemlje članice. Rezultat toga je katastrofa u Grčkoj, depresija u Italiji, konstantni problemi u Portugalu i Španiji. Drugim riječima, sve zemlje u Evropi koje nisu zemlje kreditora pate od hroničnih problema koji su rezultat loše dizajnirane i loše upravljane ekonomske strukture “, istakao je Galbrajt posle predavanja “Globalizacija, financijalizacija i nejednakost “.

Kako naglašava, za očuvanje Evropske unije i eurozone potrebne su reforme, pri čemu je najvažnija promjena ideje, kao i promjena prema onim politikama koje ‘aktivno podržavaju stabilizaciju i razvoj svih evropskih regija’.

“Konačno, potrebna je promjena institucionalne strukture, da odgovarajuće i funkcionalne politike postanu dio evropskih pravila, umjesto onih koje se temelje na ideološkim dogmama ili su zapravo dizajnirane da služe interesima jednog dijela Evrope, odnosno kreditorima, a na štetu dužnika”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *