Citigroup: Apple priprema veliku akviziciju

Dodajte komentar

U posljednjim finansijskim rezultatima Applea vidljivo je da je ova kompanija povećala svoju zalihu gotovine na čak 256,8 milijardi američkih dolara. 

Zbog poreskih razloga Apple ne drži ovaj novac u SAD-u, već je 93% pohranjeno po računima u drugim zemljama, no to nije što brine američke bankare. Oni su već počeli spekulisati što bi Apple mogao s tolikim novcem učiniti.

Američka investiciona banka Citigroup objavila je tako svoje predviđanje da će Apple krenuti u neku veliku akviziciju, kako mu ogromni novac ne bi samo tako stajao neangažovan. Izdvojili su sedam mogućih meta za preuzimanje koje bi Apple kupio bez problema, a koje bi mu mogle pomoći u poslovanju.

Uz Disney, o kojem se već neko vrijeme govori, na tom su popisu i Tesla, Netflix, Hulu, Activision Blizzard, Electronic Arts i Take Two Interactive Software. Svaka od ovih kompanija donijela bi Appleu nešto drugačije, pa je pitanje samo u kojem bi smjeru Tim Cook htio okrenuti globalnu strategiju Applea.

Bez obzira na to hoće li krenuti u veliko preuzimanje ili ne, bankari i dalje smatraju da je pred ovom kompanijom svijetla budućnost, te daje preporuku za kupnju njenih dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *