Otvorili ste firmu? Šta vam je potrebno od bankarskih usluga?

Dodajte komentar

Prošlog mjeseca smo pisali o tome šta vam je sve potrebno da biste registrovali društvo sa ograničenom odgovornošću (D.O.O). Nakon uspješnog završenja svih administrativnih poslova koji se vezuju za otvaranje vašeg preduzeća, slijedi uključivanje u platni promet i početak poslovanja, čime je vaš sljedeći korak aktiviranje seta bankarskih usluga koje će biti podrška vašem biznisu. Zatu ću vam u ovom blog postu približiti koji sve bankarski alati su vam na raspolaganju kako bi vaša firma što efikasnije i profitabilnije poslovala i šta vam je u kojim situacijama potrebno.

Transakcioni račun za plaćanja u zemlji i inostranstvu

Osnovna stvar koju je potrebno da učinite kako biste uspješno započeli poslovanje jeste da otvorite račun firme – transakcioni račun. Preko ovog računa ćete uplaćivati sve potrebne dadžbine i plaćanja prema partnerima, kao i primati sve uplate od strane klijenata. Ovo važi i ukoliko planirate da budete velika kompanija od preko 500 zaposlenih i ukoliko ste mala porodična poslastičarnica.

Naša banka ima konkurentne tarife za obavljanje platnog prometa. Uvijek obratite pažnju na ovu stavku jer vam previsoke tarife mogu znatno ugroziti profit. Ukoliko obavljate međunarodne transakcije, obavezno provjerite postoji li između vas i drugog korisnika posrednička banka i ako postoji, kolika je njena tarifa. Često se tarifa posredničke banke nađe kao neobjašnjiv odliv na vašem računu. Bitno je da planirate svaki trošak.

Uštedite vrijeme uz elektronsko bankarstvo

Elektronsko bankarstvo je kao način plaćanja vrlo pogodno jer osim što štedi novac (za gorivo, taksi), maksimalno štedi i vrijeme provedeno u saobraćaju, u redu na šalteru banke. Umjesto da ispisujete naloge na šalteru banke, sada sve to radite iz svoje kancelarije.

Dodatno, ukoliko imate račune koje plaćate istim dobavljačima (struja, komunalne usluge, usluge održavanja voznog parka, rentu, račune za fiksne i mobilne telefone i slično) možete napraviti uzorke plaćanja, i samo unijeti novi iznos za plaćanje kada vam račun dospije za plaćanje. Jednako bitno, na ovaj način možete uštedjeti i do 25% na provizije u domaćem platnom prometu u odnosu na papirne naloge.

netbanking business

Osim navedenog, elektronsko bankarstvo vam nudi pregled stanja računa 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici i mogućnost izvršavanja transakcija u zemlji i prema inostranstvu – dovoljno je da imate internet konekciju. Time za vas radno vrijeme Banke više nije ograničenje – nalog za plaćanje možete kreirati i sa datumom valute unaprijed, ukoliko je radno vrijeme platnog prometa za taj dan završeno ili ako ne želite da zaboravite na važnu buduću obavezu.

U skladu sa potrebama vaše firme, možete birati između dva rješenja elektronskog bankarstva: Netbanking i eBanking (Halcom), koji se razlikuju po načinu pristupa i tipu usluga. Da biste iskoristili sve prednosti digitalnih servisa, i time osigurali ažurne informacije o računima firme i veću kontrolu sredstava postoji još i odvojeni SMS servisi za račun i kartice. Pogodnost koja dolazi posljednja ali i najvažnija, je vaše dragocjeno vrijeme koje ste uštedjeli – umjesto da se bavite administracijom i operativom, posvetite se razvoju svog biznisa ili privatnim planovima. Vjerujemo da ćete ovu prednost najviše cijeniti.

Korporativnim platnim karticama možete dodatno pojednostaviti poslovanje

Isto kao što za vaš lični račun možete posjedovati platnu karticu i vaša firma može posjedovati jednu, ili čak više njih. Na taj način možete olakšati vama i vašim zaposlenima blagajničke aktivnosti i izdavanja refundacija za prispjele račune. Jedna od povoljnosti ovog načina funkcionisanja jeste i to što možete direktno plaćati sa korporativnog računa za neke od usluga koje koristite iz inostranstva, kao što je na primjer trošak Facebook oglašavanja vaše kompanije. Naša banka vam nudi opcije Mastercard Business Debit ili Mastercard Business kreditne kartice.

U oba slučaja imate potpunu kontrolu nad iznosima kojima vaši zaposleni raspolažu.

 

Sa Debit karticom raspolažete sa količinom novca koja vam je na računu i, ukoliko je odobren, overdraftom. Ovom karticom možete plaćati robu i usluge na svim Mastercard prodajnim mjestima i podizati gotovinu na svim bankomatima. Kod kreditne Mastercard kartice možete činiti isto, uz prelazak limita stanja na računu uz dogovoreni način otplate uz 25 dana tolerancije. Uz poseban zahtjev, ove kartice se mogu izdati za više korisnika. U oba slučaja imate potpunu kontrolu nad iznosima kojima vaši zaposleni raspolažu. Možete postaviti limite potrošnje za svaku karticu pojedinačno, kao i limite za podizanje gotovine sa bankomata. Dodatno, možete pratiti stanje i promjene na vašem računu u realnom vremenu po izvršenoj transakciji platnom karticom koristeći Erste SMS uslugu.

Ukoliko se vaša kompanija bavi uslugama koje podrazumijevaju veliki obrt gotovine, poput ugostiteljstva, možete sklopiti i ugovore za izdavanje POS-a (point of sale), elektronskog terminala za plaćanje karticama. Na ovaj način ćete omogućiti vašim klijentima da plaćaju vaše usluge i kada nemaju keša pri sebi.

Usluge finansijske podrške poslovanju

Uz savjetovanje kako da iskoristite finansijske alate za unapređenje svog biznisa, banke nude i mogućnosti depozita i ulaganja, finansijsku podršku vašem poslovanju kroz razne vrste kredita i izdavanje bankarskih garancija.

Oročeni depozit predstavlja  opciju da novac vaše firme oročite na dogovoreni period. Ovaj depozit može služiti kao garancija na poslovne aktivnosti, ili kao obezbjeđenje na kredit. Uz ove, postoje i brojne usluge kreditiranja vaših poslovnih potreba.

bankarstvo business

Overdraft je opcija kojom vam banka omogućava da održite likvidnost na tekućem računu. U pitanju je odobreni limit koji vam banka dozvoljava iznad sredstava koje imate na računu. Slično je i sa revolving kreditom koji podižete i vraćate prema vašim potrebama. Možete podizati novac, a vraćati ga jednokratno ili parcijalno iz priliva. Ukoliko imate problem da izvršite avansna plaćanja, banke nude usluge kredita za dodatna obrtna sredstva.

Ukoliko poslujete sa velikim iznosima, možete tražiti i bankarske garancije na plaćanja. Izdavanjem bankarskih garancija banka vašim povjeriocima daje osiguranje da će u slučaju vaše nemogućnosti da izvršite ugovorene obaveze pokriti njihov finansijski gubitak koji je time nastao. Ova opcija je jako povoljna kada prvi put poslujete sa drugom kompanijom, a treba da uplatite znatnu sumu novca.

Navedeni primjeri su samo dio ponude koje možete koristiti kod banaka pri poslovanju. Na našem sajtu možete pogledati čitav spektar usluga koje vam nudimo da efikasnije poslujete ili premostite probleme sa kojima se susrijećete. Za bilo koju od opcija koja vam je interesantna možete se obratiti našim službenicima za detaljno pojašnjenje i savjet. Srećno poslovanje!

Piše: Nataša Šćepanović, direktorica sektora marketinga Erste banke

blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *