Allianz Zagreb: Prihod od premija 1,116 milijardu kuna

Allianz Zagreb je i u 2016. godini, koju su obilježile strukturne promjene u upravljanju kompanijom, ponudi proizvoda i odnosima s klijentima, nastavio stabilno i uspješno poslovanje te je godinu završio na vodećoj poziciji u životnim osiguranjima.

U 2016. Allianz je ostvario ukupan bruto premijskim prihod od 1,116 milijardu kuna što je 6,3 posto manje od godine prije. IStovremeno je ostvarena bruto dobit u iznosu od 100,5 miliona kuna, a granica solventnosti, važan pokazatelj kvaliteta poslovanja, lani je iznosila 237,5 posto.

U životnim osiguranjima Allianz je zabilježio rast premijskog prihoda od 0,7 posto te je istovremeno uspješno odbranio dugogodišnju lidersku poziciju u ovom tržišnom segmentu. Allianzova premija u životnim osiguranjima u 2016. godini dostigla  je 539,7 miliona kuna, a tržišni udio iznosio je 18,5 posto. Ovi izvrsni rezultati ostvareni su uz promjene portfolija životnog osiguranja te prelazak s klasičnih osiguranja na unit linked proizvode.

U neživotnim osiguranjima Allianz je u 2016. godini takođe stabilno poslovao poziciju uz ukupni bruto premijski prihod od 576,4 miliona kuna. Bolje rezultate u odnosu na tržište ostvario je u segmentima neživotnih osiguranja kao što su osiguranja od odgovornosti, putno zdravstveno osiguranje te Kasko osiguranje.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *