Do sredine maja moguće razdvajanje stope PDV-a

Dodajte komentar

Do sredine maja trebalo bi da se zna da li će niža stopa PDV od sedam odsto biti razdvojena na dvije dodatno smanjene kojom bi bili oporezovani osnovni proizvodi za ishranu i uvećanu za ostale proizvode na koje se sada primjenjuje jedinstvena niža stopa. Do tada će biti poznato da li će se dodatno povećati akcize na cigarete, alkoholna i gazirana pića, porez na višak stambenog prostora i preispitana sadašnja poreska oslobođenja.

Iz Ministarstva finansija Pobjedi je u odgovoru na pitanje na koliko se i kada planira smanjenje stope za osnovne proizvode za ishranu i povećanje na ostale, rečeno da u ovom momentu ne mogu reći koje će mjere biti prihvaćene.

“Sve mjere se razmatraju, te trenutno ne možemo da preciziramo koje će biti prihvaćene, o kolikim iznosima je riječ, niti koji su rokovi za primjenu novih rješenja. Očekujemo da će fiskalna strategija biti pripremljena do sredine maja i upućena Vladi na razmatranje. Tek nakon usaglašavanja novih rješenja, možemo govoriti o svim pojedinostima”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Sada se po nižoj stopi oporezuju mlijeko, hljeb, mast, ulje i šećer, ljekovi, uključujući i one za upotrebu u veterini, osim ljekova koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, ortotička i protetička sredstva, kao i medicinska sredstva koja se hirurški ugrađuju u organizam, osim onih koji se izdaju na teret Fonda, udžbenici i nastavna sredstva, knjige, monografske i serijske publikacije, usluge smještaja u hotelima, motelima, aparthotelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima i vilama, voda za piće, osim flaširane, dnevna i periodična štampa, osim štampe koja u cjelini ili većim dijelom uključuje reklamne sadržaje, usluge javnog prevoza, javne higijene, pogrebne usluge i proizvodi povezani sa njima, autorska prava i usluge iz oblasti obrazovanja, književnosti i umjetnosti, ulaznice za bioskopske i pozorišne predstave, koncerte, muzeje, sajmove, zabavne parkove, izložbe, zoološke vrtove i slične kulturne i sportske priredbe, usluge upotrebe sportskih objekata u neprofitne svrhe, stočna hrana, đubriva, sredstva za zaštitu bilja, sjeme za reprodukciju, sadni materijal i priplodna stoka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *