Amerika tvrdi da Švajcarska manipuliše kursem franka

Dodajte komentar

Iako je činjenica da Švajcarska utiče na kurs franka, to čini iz sasvim drugih razloga od primjerice Kine, pa se pomalo neopravdano našla na američkoj listi svjetskih manipulatora valutama.

Američko ministarstvo finansija u svojem polugodišnjem izvještaju objavljenom uoči Uskrsa navelo je Švajcarsku kao jednu od zemalja koje manipuliraju kursem. U toj su skupini još Japan, Koreja, Tajvan, Kina i Njemačka. Prema američkom mišljenju, Švajcarska ispunjava dva od tri kriterija da bi se neko prozvao manipulatorom. Naime, alpska država u srcu Evrope održava budžetski višak, a Švajcarska centralna banka (SNB) redovno interveniše na deviznom tržištu.

Trećem kriterijumu – trgovinski višak sa SAD-om viši od 20 milijardi dolara – Švajcarska nije udovoljila jer ima višak od 13,7 milijardi dolara. Američko ministarstvo finansija procjenjuje da je SNB lani otkupila oko 66 milijardi eura na deviznom tržištu, a samo 20 milijardi u junu nakon odluke o Brexitu. Državni sekretar za međunarodna finansijska pitanja Jorg Gasser u utorak je oštro odbacio američke optužbe kazavši za CNBC kako postoji dobar razlog za SNB-ov otkup eura, a to je velika precijenjenost franka.

Naime, od globalne finansijske krize vrijednost franka uvećala se oko 40 posto. “Razumljivo je da smo morali nešto učiniti u vezi toga”, istaknuo je Gosser. Valutni analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović kaže kako SNB zaista pokušava manipulisati kursem svoje valute i to otvoreno priznaje.

“Naime, u svakom obraćanju javnosti navodi da je franak ekstremno precijenjen i da želi slabljenje. U posljednjih nekoliko godina u nekoliko navrata banka je čak namjerno prodavala franke i kupovala eure kako bi slabila kurs. Dakle, američke optužbe zaista imaju opravdanu osnovu”, ocjenjuje Kokanović. No razlozi aktivnosti SNB-a potpuno su drugačiji nego primjerice aktivnosti kineske centralne banke. “Švajcarci žele spriječiti deflaciju, a ne direktnopovećati izvoz kao što je slučaj kod Kine”, ističe Kokanović. S toga smatra da će Amerikanci imati više tolerancije prema švajcarskoj valutnoj politici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *