Akcionari švajcarskog Credit Suisse-a blokiraju isplatu bonusa menadžmentu

Švajcarska banka Credit Suisse u utorak je imala problema s nemirom dioničara zbog isplate višim rukovodiocima, čak i nakon što je top menadžment ponudio da smanje svoje bonuse za 40 posto, a uprava rekla da su spremni zamrznuti svoju platu, piše Reuters.

Uticajni ovlašćeni savjetnici kompanija Institutional Shareholder Services (ISS) i Glass Lewis savjetovali su dioničarima da glasaju protiv isplata bonusa, uprkos  ponudi višeg menadžmenta.

Dioničari u Švajcarskoj imaju pravo veta nad menadžmentom i skupštinom nakon nacionalnog referenduma o tom pitanju iz 2013. Ako dioničari Credit Suisse-a odbiju plan, to će biti prvi put da je vodeća kompanija u Švajcarskoj koristila pravo veta.

U prošlosedmičnom nastojanju da umanje nastali nemir vezan uz plaćanje 78 miliona švajcarskih franaka (77.7 miliona dolara) bonusa, viši menadžment na čelu s izvršnim direktorom Tidjane Thiamom ponudio je rezati svoje isplate za 2016. Ipak, ISS se usprotivio tom planu.

Porparol banke rekao je kako je banka poštovala dioničarsku demokratiju kada su uzimali preporuke u obzir.

Iz kompanije Glass Lewis, koja se protivila predlogu isplate kratkoročnih bonusa u iznosu od 26 miliona franaka, nisu odmah htjeli komentarisati slučaj, nakon što su ih upitali novinari švajcarske televizije SRF.

Ako dioničari glasaju za smanjenje bonusa, upravni odbor Credit Suissea može podnijeti novi predlog za vanrednu glavnu skupštinu skladno statutu firme.

Sve u svemu, naknada izvršnog direktora Thiama smanjiće se za 4.67 miliona franaka zbog rezova, iako je njegova naknada za 2016 smanjena na iznos od 10.24 miliona s prošlogodišnjih 11.9 miliona, s obzirom na to da najveći dio smanjenja dolazi iz dugoročnih plaćanja za 2017.

Taj iznos i dalje čini Thiama jednim od najviše plaćenih izvršnih direktora banaka u Evropi. Otkako je preuzeo dužnost izvršnog direktora sredinom 2015., Thiam je preusmjerio fokus banke prema upravljanju imovinom dok je smanjivao investicije.

Izvor: Lider Media

Check Also

Ovo su mentalne vještine koje su neophodne da budete lider

Kako biste bili dobar lider nije bitno samo dobro ynati posao, bitne su i neke …

One comment

  1. Konacno banke skoro deset godina nakon Velike recesije razumiju sta je najveci problem njihovog truslog biznis modela. Ali nedovoljno…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *