2015. godine 63 firme imale su profit preko milion eura

Na kraju 2015. godine 63 firme iz Crne Gore imale su profit preko milion eura ili ukupno 232 milina dobiti koju su prijavili Poreskoj upravi za oporezivanje.

Te podatke je Socijaldemokratska partija dobila na zahtjev poslanika Raška Konjevića od Poreske uprave, kalco bi predložili izmjene zakona o porezu na dobit kojim bi se uvele veće poreske stope za firme koje imaju veći profit.

Prva na listi firmi sa milionskim profitom u Crnoj Gori je Telenor koji je za oporezivanje prijavio 49 miliona eura.

Iza njega je Crnogorski telelkom sa profitom od 17,7 miliona eura, a zatim građevinska kompanija Bemax, čiji je vlasnik prema centralnom registru Veselin Kovačević, koja je prijavila dobit od 12,8 miliona eura.

Četvrta na listi je Elektroprivreda sa profitom od 12 miliona eura.

Na petom mjestu je firma PM 1.9 koja se bavi upravljanjem nekretninama u Porto Montenegru a njen osnivač je Adriatic Marinas. Prijavila je profit od 8,5 miliona eura.

Zetagradnja, biznismena Blagote Radovića, imala je profit od 7,1 milion eura.

Zatim slijedi Rudnik uglja iz Pljevalja sa dobiti od 5,8 miliona eura.

Na osmom mjestu je Delta M CG, koja upravlja tržnim centrom Delta i čiji je vlasnik of šor firma Hystead Limited. Njen profit je 5,6 miliona eura.

Zatim slijedi Jugopetrol sa 5,4 miliona. Na desetom mjestu sa pet miliona eura profita je danilovgradski

Zetagradnja zaradila sedam miliona, Laković 4,5, Voli tri, a Dakin Neksan dva i po miliona
Mezon, čiji je vlasnik Radomir Kovačević. Ova firma se bavi postavljanjem elektro instalacija i javne rasvjete.

Profit od 4,5 miliona eura ima trgovačka mreža Hard diskont Laković, a iza nje je Crnogorski elektroprenosni sistem sa 4,4 miliona eura.

Kompanija Yu Briv Vojislava Bujkovića iz Kotora imala je profit od 3,9 miliona eura.

Firma Roaming Montenegro iz Nikšića Dalibora Milovića, imala je profit od 3,7 miliona eura.

Hotelska grupa Bellevue, Branka i Predraga Ćupića, prijavila je dobit od 3,3 miliona eura.

Trgovački lanac Voli sa tri miliona eura profita u 2015. godini nalazi se na 16 mjestu. Njegov većinski vlasnik je Dragan Bokan.

Poslovnica Auto Čačka ima dobit od 2,9 miliona, istu sumu zaradila je i firma za marketing iz Budve Sporting group.

Firma Pržno iz Podgorice, vlasnika Dejana Stojovića prijavila je 2,9 miliona eura, dok je HTP Mimoza iz Tivta, čiji je većinski vlasnik biznismen Đorđe Nicović, prijavila 2,7 miliona eura.

Iza njega se nalazi poznati biznismen iz Nilcšića Miodrag Baka Davidović sa svojim Neksanom čiji je profit 2,5 miliona eura…

SDP je, u analizi koju je uradio upoređujući praksu u državama Evropske unije i regiona, predložio da se za mala preduzeća koja imaju dobit do 50 hiljada eura sadašnja stopa od 9 odsto zamjeni nultom, firmama koje imaju dobit od 50 do 300 hiljada ostala bi sadašnja stopa od 9 odsto, dok bi stopa za dobit između 300 hiljada i milion iznosila 13,5 odsto a za preko milion 18 odsto.

To su kompanije koje u najvećem dijelu posluju u monopolskim ili oligopolslcim uslovima u sektoru telelcominikacija, energetike i slično. Vlada to treba da uradi kako ne bi njene mjere bile samo na teret običnih građana, kazao je Konjević prošle sedmice za Vijesti, obrazlažući ovaj predlog.

Glosarij i Tehnoput po 2,4 miliona, Domen 2,2 miliona,…

Farmaceutska firma Glosarij Branislava Martinovića, prijavila je profit od 2,4 miliona eura u 2015. godini.

Isti profit imao je Tehnoput, Saše Aćimovića. Poslije njega nalisti je predstavništvo Coca-Cole u Crnoj Gori koje je zaradilo 2,3 miliona eura.

Nešto lošija od 100 distributera najpoznatijeg gaziranog pića je nikšićka pivara Trebjesa, koja je prijavila profit od 2,2 miliona eura.

Kompanija Domen, iza koje stoje amrički investitori, i koja u ime Vlade prodaje njen državni domen .me, zaradila je 2,2 miliona eura.

Akcionarsku društvo Lovćen invest, čiji su najveći vlasnici Milena Ugrin i Velimir Radmilović, prikazala je profit od 2,1 milion eura.

Trgovačka kompanija Okov, Gojka i Stanka Bajovica, imala je dobit od dva miliona milinna eura, koliko i fabrika oružja Mojkovcu Tara -Aerospace and Defence Product, čiji je većinski vlasnik Hajnrih ese Tomet.

Profit od dva miliona ima i Merkator Crna Gora, dio Agrokor grupe, dok je dobit od 1,9 miliona eura prijavila kompanija Mesopromet iz Bijelog Polja čiji je vlasnik Hilmija Franca.

Vijesti

Check Also

Zapadni Balkan: Najviše penzije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, najniže u BiH i Srbiji

Mnogi penzioneri u zemljama regije Zapadnog Balkana spadaju u dio populacije koja živi u dosta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *