Intervju za posao – Kako da izgubite posao prije nego što ste i počeli da radite

Dodajte komentar

Razgovor za posao nije bauk kakav zamišljate ali je veoma važan dio vaše karijere koji joj određuje smjer. Vodite računa da posao ne izgubite i prije nego što ste ga dobili i zato pogledajte na koje sve načine možete ugroziti sliku o sebi na intervjuu.

Donijeli ste rezime na dvije strane

Ljudima treba efikasna osoba koja je u stanju da na produktivan i konstruktivan način obavlja zadatke. Ukoliko niste u stanju da budete koncizni na samom početku, razmislite da li bi vam neko povjerio važan zadatak na poslu. Takođe, ispitivačima su potrebne brze i jednostavne informacije o vama i nemaju vremena da čitaju vašu autobiografiju.

Odbijate da se prijavite jer piše da su vam potrebne dvije godine iskustva

Postavlja se pitanje kako da se ikada zaposlite ako na svakom poslu treba dvije godine iskustva.

Postavljate previše jednostavna pitanja

Vaša pitanja treba da budu promišljena i unaprijed pripremljena tako da izgledate inteligentno na razgovoru po pitanju kompanije i posla za koji se prijavljujete.

Telefon na intervjuu

Veoma je nekulturno donijeti telefon na intervju van tašne, a naročito staviti ga na sto. O uključenom zvonu je suvišno pisati jer zvonjava telefona je jedna od najgorih stvari koja može da vam se desi na razgovoru za posao.

Ne izgledate kao dio tima

Ne treba da budete skockani da biste dobili posao. Jednostavno, treba da pratite dres-kod odnosno standard oblačenja u toj firmi, kao što treba da se trudite da na posao dođete što uredniji. Svakako nećete isto doći u banku i u gejmerski startap za poziciju dizajnera.

Pitate za platu prije nego što vam je zvanično ponuđen posao

Nije primjereno i profesionalno da postavljate očekivanja o plati dok ste i dalje u razgovorima i prije nego što vam je firma zvanično ponudila poziciju, piše Huffington post.

Zastrašuje vas naziv pozicije

To su samo nazivi koji su u posljednje vrijeme često na engleskom i zvuče dosta teatralno. Oni se takođe razlikuju od kompanije do kompanije. Prije nego što pomislite da je to preveliki zalogaj za vas istražite malo i pročitajte detaljno opis posla za koji se prijavljujete.

Društvene mreže

Budite sigurni da će ljudi iz sektora za ljudske resurse sigurno pogledati vaše društvene mreže prije nego što vas pozovu. Vodite računa da na njima nema neprimjerenih i vulgarnih sadržaja.

Pričate loše o bivšem poslodavcu

Isto je kao i u privatnom životu. Ako nekoga ogovarate pred nekim stvarate lošu sliku o sebi i prirodno je da će druga osoba posmisliti da ćete tako i za nju pričati. Pokažite svoju kulturu i koliko god da vam je bilo loše na prošlom poslu nemojte pričati loše o bivšem poslodavcu.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *