Najbolji poslovni potez u Evropi 2016: Spajanje divova pivarske industrije

Dodajte komentar

Spajanje pivarskih divova belgijskog Anheuser-Busch InBev i engleskog SABMillera vrijedno 107 milijardi američkih dolara, ujedno i najveća akvizicija u istoriji roba široke potrošnje izabrano je za najbolji poslovni potez u 2016. godini po ocjeni portala Indikator.ba.

Kombinacijom ove dvije kompanije stvorien je novi div u pivarskoj industriji koji će pokrivati 30 posto globalne prodaje piva, prodavati dvostruko više piva i imati četiri puta veći profit od Heinekena, trenutno najvećeg konkurenta.

Primat najboljeg poslovnog poteza u Evropi mogalo je ponijeti i spajanje švajcarskog Nestlea i francuskog Pai Partnerstva odnosno stvaranje kompanije Franeri novog evropskog i svjetskog diva u proizvodnji sladoleda. Cijena ovog spajanja nije saopštena ali je neosporno da je manja od one koja je plaćena za stvaranje pivarskog diva.

Na treće mjesto najboljih poslovnih poteza u Evropi tokom prošle godine po izvoru Indikatora.ba rangirana je namjera češkog proizvođača automobila Škoda (ogranak njemačkog Volkswagena) o mogućem organizovanju proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama što je dio njegove poslovne strategije prodora na drugo po veličini automobilsko tržište u svijetu.

U najavi Škodinog ulaska na američko tržište prepoznato je neskriveno uvjerenje koncerna Volkswagen da će nizom novih proizvoda i kampanja usmjerenih na poboljšanje imidža popraviti štetu koju su pretrpjeli u SAD nakon izbijanja skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova.

Ako se izuzmu dva na poečetku pomenuta preuzimanja generalno gledajući minula 2016. godina u Evropi nije bila karakteristična po spektakularnim poslovnim odlukama, a u fokusu je bilo spajanje u finansijskom sektoru (banke i berze).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *