Firma novog direktora Agrokora ugasila Lehman Brothers i to naplatila 1,4 milijarde dolara’

Socioekonomski analitičar sa univerziteta u Londonu Toni Prug gostovao je u programu N1 televizije i komentarisao pregovore oko deblokade Agrokora, zaštite potraživanja povjerilaca tog koncerna te restrukturiranje koje će sprovesti Alvarez&Marsal.

Objasnio je kako je standstill agreement dogovor zainteresovanih strana o tome kako se Agrokorovo funkcionisanje može nastaviti putem kompromisnog rješenja. Podsjeća, pak, da će ta restrukturiranje na kojem će raditi Antonio Alvarez III. koštati.

“Firma njegovog oca je ugasila Lehman Brothers, naplatili su u tri i po godine 1,4 milijarde dolara. Ne znam kolika je tu bila uloga konkretno Antonia Alvareza III.”, kaže on za N1.

Lehman Brothers se, naglašava, nije spasio, već je ugašen, a za restrukturiranje je dobijeno 1,4 mlijarde od toga. Postavlja se, dakle, pitanje cijene aranžmana, iako firma ima impresivni rezime.

“No, državi se duguju velike pare, poreski sistem je ionako preopterećen, zato moramo postaviti i to pitanje”, naglašava Prug.

Slaže se da država nije reagovala na vrijeme, Vlada nije pružala otpor kada se Agrokor zaduživao kod državne banke, već tek kada su ruske banke reagovale, navodeći da je “konstantna iluzija da živimo u tržišnim uslovima” i da se to najbolje vidi upravo na ovim primjerima.

“Država je mogla i trebala puno ranije pratiti njihove aktivnosti i zaduživanje, jer je to strateška firma”, navodi on.

Poslovni.hr

Check Also

Autoprevoznici prijete blokadom puta zbog visokih taksi

Autoprevoznici iz Crne Gore koji prevoze robu na Kosovo, od juče osiguranje za tu zemlju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *