Smijenjeno 14 članova borda direktora u željezičkim kompanijama

U četiri željezničke kompanije, odlukom Vlade, smijenjeno je čak 14 članova borda direktora. Kompanije koje su nastale segmentacijom nekada jedinstvene željeznice nalaze se u velikim problemima, sa velikim gubicima i milionskim poreskim dugovanjima za poreze i doprinose na lična primanja. Jedina kompanija koja pozitivno posluje i nema poreski dug je Montekargo. Međutim, urpkos velikom buntu radnika ta kompanija se nalazi pred privatizacijom.

U kompaniji željeznička infrastruktura od starih članova borda direktora ostao je jedino Ljubomir Sošić. Bivši predsjednik borda direktora Žarko Šturanović podnio je ostavku a zbog isteka mandata smijenjeni su Spaso Popović, Biljana Šofranac i Predrag Lutovac.

Radnici ŽICG tvrde da je Šturanović podnio ostavku nakon što je potpisao Pravilnik o rješavanju stambenih pitanja zaposlenih shodno kojem je sedam direktora umjesto stanova dobilo 330 hiljada eura.

Ta kompanija duguje radnicima 1,4 miliona eura za prevoz, koji im, mimo pravilnika, nije isplaćivan od 2008. do 2013. godine. Najbrojnije željezničko preduzeće, sa preko 800 radnika, završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 3,5 miliona eura, što je manje nego u 2014. godini, kada su bili u minusu 5,4 miliona eura. Treći kvartal prošle godine kompanija ŽICG je završila sa gubitkom od 976 hiljada eura. Na čelu ŽICG je Milan Čolaković.

Smjene su bile i u drugom po redu najbrojnijem željezničkom preduzeću, Željezničkom prevozu. Jedini član borda direktora koji nije smijenjen je Valjon Mehmedović. Dušana Radonjića, Faruka Agovića, Srećka Medenicu i Draženku Simović zamijenili su Eldin Mucević, Milan Popadić i Nevenka Garović. Preduzeće Željeznički prevoz duguje državi po osnovu poreza i doprinosa cirka tri miliona eura. Revizor je utvrdio da je ta kompanija poslednji put uplatila plate sa pripadajućim porezima još 2013. godine. Brojke pokazuju da je ta željeznička kompanija u velikim problemima koji se zbog poteškoća na pruzi nastalih usled poplava u Srbiji 2013. godine konstantno gomilaju. Ta kompanija je u 2015. godini ostvarila gubitak od 1,6 miliona eura, što je za 58 odsto manje u odnosu na uporedni period 2014. godine, kada je gubitak iznosio 3,9 miliona. Na kraju trećeg kvartala prošle godine ŽPCG je završio sa gubitkom od 60,6 hiljada eura.

Ta dva željeznička preduzeća su 2010. i 2011. godine dobila čak 29 miliona eura državnih garancija bez obzira na loše poslovanje. Željeznička infrastruktura je prije dvije nedjelje za rekonstrukciju pruge dobila još 20 miliona eura garancija Vlade.

U kompaniji OŽVS je bilo najmanje promjena. Na istom mjestu su ostali članovi borda Momčilo Mićunović, Milosav Anđelić, Mirsad Džucević. Novi član borda je Miodrag Vlahović a smijenjeni su Ćok Dedvukaj i Marko Bertanjoli. Preduzeće OŽVS po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja duguje 1,6 miliona eura.

(Opširnije u današnjem Danu)

 

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

One comment

  1. dobro je, bar znamo, treba realizovati kasnjenja od 300 vozova da bi se uskratile f-je. nema sto odlican pokazatelj sta je potrebno da se smijene probiraci partija i dovedu najvjerovatnije novi probiraci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *