Ulaz u Corleone na Siciliji

Sicilija će turistima nuditi “mafijaške ture”

Italijanska turistička agencija u gradu Trapani, u zapadnom dijelu Sicilije, došla je na ideju da organizuje “mafijašku turu” – obilazak nekoliko lokacija povezanih s tom kriminalnom organizacijom, što je izazvalo nezadovoljstvo lokalnih vlasti, prenio je danas list Republika.

Vlasnik agencije Đani Griljo napisao je na sajtu “Mafija tura – Antimafija tura” (Mafia Tour – Atimafia Tour) u pokušaju da stiša raspravu ali je polemika nastavljena.

“To je ludost i uvreda za cijeli grad”, izjavio je gradonačelnik Trapanija Vito Damiano, koji je zatražio zatvaranje sajta “Esay Trapani” koji organizuje te ture.

Griljo je indirektno odgovorio na sajtu da se tura organizuje u cilju informisanja i “potrage za istinom” o mafiji.

“Osjećamo potrebu da obavijestimo turiste koji obilaze Siciliju da saznaju šta je to mafija. Naša mafijaška tura je zapravo akcija protiv mafije”, naveo je Griljo.

Moto te ture je “Mafija ubija ali i ćutanje”, stih pjesnika i novinara Pepina Impastata, koji je rođen u mafijaškoj porodici i koga je u 30. godini 1978. godine ubila sama mafija.

“Mafijaška tura” se organizuje pola dana ili cijeli dan. Obuhvata obaveznu posjetu muzeju posvećenom mafiji u Salemi, malom mestu na oko 20 kilometara od Trampanija.

Muzej nudi eksponate koji objašanjavaju odnose mafije s politikom i religijom, kao i ubistva, nezakonite radnje i novinske članke posvećene Koza nostri.

Turisti mogu da posjete i mjesta u kojem su boravili istorijski poznati mafijaši kao što je grad Korleone gdje su bili Toti Rina i Bernardo Provencano ili Kastelvetrano, grad Matea Mesina Denara, za kojeg se smatra da je sadašnji vođa sicilijanske mafije.

U Italiji postoje četiri organizovane kriminalne grupe. N’drangeta važi za najjaču i najokrutniju, a ostale su sicilijanska Koza nostra, napolitanska Kamora i Sakra korona unita iz Apulije.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *