Nakon 183 godine Danska isplatila ukupan spoljni dug

Prema podacima Danske centralne banke, ta je zemlja uspješno isplatila i “zadnju paru” inostranog duga, zajma koji je iznosio 1,5 milijardi dolara. Potpunoj otplati spoljnog duga Danci su, zadnji put u povijesti, bili blizu 1894. godine, kada se on kretao otprilike 1 posto BDP-a.

Prvi put, Danska se zadužila 1757. godine, kada je od Njemačke i Holandije, pozajmila pola miliona rigsdalera, veliki srebrni kovani novac, koji je u nekim drugim zemljama bio zvan i talir. Spoljni dug Danske porastao je u 19-tom vijeku, vijeku rata, a rastao je i u ’80-ima, kada je Danska bilježila deficit rješavala podsticanjem potrošnje.

Danska je povećavala inostrani dug kako bi sačuvala glavninu deviznih rezervi, te povremeno intervenisala u kurs, nastojeći da održi krunu u odnosu na euro. U 2015-toj, devizne su rezerve bile na rekordnim nivoima.

Centralna država nije više imala potrebu zaduživati se na stranim tržištima, u stranim valutama, pa je počela otplata svih dugova, saopštila je Danska centralna banka, prošlog ponedjeljka, kada je otplaćena i zadnja rata inostranog duga.

To ne znači kako Danska nema dugova, već samo kako su postojeći dugovi konvertovani u krune. Takođe, danski ukupni dug u odnosu na BDP je među najnižima u Evropi. Trenutno iznosi 38 posto, a očekuje se da će, već iduće godine, pasti na 36 posto.

Check Also

Hrvatski fintech Aircash omogućio uslugu međunarodnog transfera novca

Kompanija Aircash, prvi hrvatski fintech koji je na tržište lansirao vlastiti mobilni novčanik, nudi dodatnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *