Nakon 183 godine Danska isplatila ukupan spoljni dug

Prema podacima Danske centralne banke, ta je zemlja uspješno isplatila i “zadnju paru” inostranog duga, zajma koji je iznosio 1,5 milijardi dolara. Potpunoj otplati spoljnog duga Danci su, zadnji put u povijesti, bili blizu 1894. godine, kada se on kretao otprilike 1 posto BDP-a.

Prvi put, Danska se zadužila 1757. godine, kada je od Njemačke i Holandije, pozajmila pola miliona rigsdalera, veliki srebrni kovani novac, koji je u nekim drugim zemljama bio zvan i talir. Spoljni dug Danske porastao je u 19-tom vijeku, vijeku rata, a rastao je i u ’80-ima, kada je Danska bilježila deficit rješavala podsticanjem potrošnje.

Danska je povećavala inostrani dug kako bi sačuvala glavninu deviznih rezervi, te povremeno intervenisala u kurs, nastojeći da održi krunu u odnosu na euro. U 2015-toj, devizne su rezerve bile na rekordnim nivoima.

Centralna država nije više imala potrebu zaduživati se na stranim tržištima, u stranim valutama, pa je počela otplata svih dugova, saopštila je Danska centralna banka, prošlog ponedjeljka, kada je otplaćena i zadnja rata inostranog duga.

To ne znači kako Danska nema dugova, već samo kako su postojeći dugovi konvertovani u krune. Takođe, danski ukupni dug u odnosu na BDP je među najnižima u Evropi. Trenutno iznosi 38 posto, a očekuje se da će, već iduće godine, pasti na 36 posto.

Check Also

Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *