Bečki ekonomski institut predviđa rast crnogorske privrede od oko tri odsto

Bečki ekonomski institut WIIW predviđa ekonomijama zapadnog Balkana zdrav privredni rast u narede tri godine. Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji WIIW prognozira rast privrede od oko tri odsto.

WIIW prognozira rast sa stopama iznad prosjeka drugih regiona centralne, istočne i jugoistočne Evrope, prenosi Tanjug.

Prema proljećnoj prognozi, koja je predstavljena u Beču, stabilna potrošnja i investicije u infrastrukturu biće važni podsticaji rasta.

Istovremeno WIIW je upozorio da bi ekonomski oporavak zapadnog Balkana mogao biti žrtva rastuće političke neizvjesnosti, posebno jer postoji sumnja u održivost EU, koja se dožvljava kao “šargarepa”, i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje su predstavljene kao “štap”, a što su dva faktora koja su u posljednje dvije decenije podržavale stabilnost tog krhkog regiona.

WIIW prognozira da će ove godine privredni rast na zapadnom Balkanu biti tri odsto u ovoj godini, 3,2 odsto narede godine i 3,4 odsto 2019. godine.

U Albaniji će rast biti u prosjeku na oko 3,8 odsto, ali treba imati u vidu da te zemlje polaze od niske osnove i da će investicije u infrastrukturu biti važan motor rasta.

Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji WIIW prognozira rast privrede od oko tri odsto.

Takodje, WIIW polazi od toga da će se stanje na tržištu rada na zapadnom Balkanu poboljšati, ukazujući da je proteklih godina u regionu zabilježeno veće zapošljavanje i značajno smanjenje nezaposlenosti.

Očekuje se da će narednih godina prosječne stope nezaposlenosti biti oko 18 odsto, pri čemu WIIW upozorava da su te stope i dalje visoke u poređenju sa zemljama članicama EU, čija se nezaposlenost prognozira na oko šest odsto u naredne tri godine.

WIIW ukazuje i da je eksterna konkurentnost regiona još slaba, ali da se industrijski sektor poboljšava uz pomoć stranih dirketnih investicija.

Trgovinski deficit u naredne tri godine u Makedoniji i Srbiji biće oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), do 20 odsto u Crnoj Gori.

WIIW navodi da se posljednjih godina proizvodna struktura zapadnog Balkana poboljšala. Kad je riječ o stabilnosti regiona, WIIW tvrdi da je neizvjesnost vezana za razvoj EU i SAD, i manjim dijelom za Rusiju i Tursku.

Region se oslanja u većoj mjeri na tržište EU i političku stabilnost Unije, uz obećanje članstva, ukazuje WIIW i dodaje da je bezbjednost regiona vezana i za NATO, koji ima stabilizujuću ulogu, zbog čega bi nejasnoće u vezi s američkim angažovanjem mogle imati posljedice.

CdM

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *