Kako da se zaštitite od sajber napada

Dodajte komentar

Gradjani širom svijeta zbunjeni su vijestima koje je objavio WikiLeaks da ih njihovi smart televizori marke Samsung špijuniraju u rodjenoj kući, a mogućnost da neko nepozvan i sa najgorim namjerama preuzme upravljanje njihovim automobilom tek je moralo da ih učini paranoičnim.

Umjesto nadležnih državnih službi, zabrinutim gradjanima svijeta u pomoć su savjetima pritekli mediji. Frankfurt algemajne cajtung svoje čitaoce teši tvrdnjom da CIA nije najgori nepozvani korisnik bezbjednosnih slabosti njihovih kućnih aparata prikačenih na Internet. To što radi CIA mogu i razne kriminalne grupe, a njihov cilj su, i to možete da uzmete kao srećnu okolnost, prije svega vaše pare (a ne i vaš život!?). Pored brojeva vaših bankovnih računa i kartica, kriminalci mogu da instraliraju program koji će zaključati vaš komjuter i onda zahtijevati pare da vam ponovo omogući dostup vašim dragocjenim podacima

Kako da se zaštitite? “Svi veliki sistemi od početka imaju bezbjednosne rupe”, kaže za FAZ Mihael Vajdner, šef Frauenhof instituta za sigurne informacione tehnologije. “To je normalno, radi se, najzad, o kompleksnim sistemima“, kaže on.

Važno je da korisnik svoje aparate redovno apdejtuje. To ne važo samo za kompjuter ili smartfon, nego i za sve druge aparate koji su umreženi kao ruter, wireless printer, inteligentni mikrofon ili televizor priključen na Internet, savetuje Vajdner.

„Korisnici prije kupovine moraju da se informišu da li proizvodjač redovno isporučuje apdejtovanje“, kaže Vajdner i upozorava da je samo jedna infekcija dovoljna da se zaraze svi aparati na kućnoj mreži.

„Dok Windows i Apple relativno redovno nude apdejtovanje, proizvodjači smartfona sa Guglovim sistemom Android sve češće su predmet kritike zato što apdejtovanje ne obezbjedjuju dugo vremena nego posle nekoliko godina jednostavno nalog obustavljaju“, kaže Vajdner.

Dakle, pri kupovini tražite garanciju za redovno apdejtovanje i da svi instalirani programi budu najnovija verzija. Softvere koji vam ne trebaju deinstalirajte.

I sa zdravim nepovjerenjem surfujte mrežom: mejlove nepoznatih pošiljalaca ne otvarajte, nepoznate linkove ne klikujte.

Ne dajte se zavesti gratis-ponudama, recimo komercijalnih filmova! Ne koristite uvjek istu šifru kod svih logovanja…

Da li je paranoično prelijepiti flasterom svoju webkameru?

Stručnjaci koje je konsultovao Frankfurter algemajne cajtung kažu da uopšte nije.

To radi šef Fejsbuka Mark Zakenberg, a i šef FBI Džejms Komi. Sa time su saglasni i stručnjaci koje je konsultovao FAZ: prelijepiti web kameru ništa ne šteti, a u ozbiljnim slučajevima štiti privatnu sferu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *