UBRZANA IZGRADNJA: Auto-put grade danonoćno, vrijednost radova porašće na 190 miliona eura

Dodajte komentar

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je kineskoj kompaniji CRBC, koja je angažovana na izgradnji auto-puta Bar – Boljare, dostavila građevinsku dozvolu za izgradnju nekoliko poddionica. Dozvolom su omogućeni radovi na mostovima: Ratkov laz, Đurđićev laz i Lutovo i na petlji Pelev Brijeg, sa pripadajućim djelovima otvorene trase auto-puta na dionici Smokovac – Mateševo u skladu sa Detaljnim prostornim planom. Prošle godine, vrijednost građevinskih radova je iznosila svega devet miliona eura, a utisak je da su Kinezi značajno ubrzali radove, a obećali su da će vrijednost radova porasti na 190 miliona eura.

Kako teku radovi?

Prethodne nedjelje organizovana je i medijski propraćena posjeta predsjednika Vlade Duška Markovića na prioritetnoj dionici Auto-puta. CRBC pripremio džipove, pokupismo se i krenusmo na tridesetominutnu vožnju.

Prva stanica – Tunel Klopot

Radovi na tunelu su počeli 30. decembra minule godine, kada je izdata građevinska dozvola. Gradilište je van Podgorice, ali se činilo da je van države. Prilikom našeg dolaska sve je bilo čistije od pojedinih djelova Glavnog grada. Standardne reakcije sa gradilišta domaćih izvođača su izostale, nije bilo tjeranja, novinara, obuće probijene zarđalim ekserima. Radovi obustavljeni, radnici postrojeni.

dsc-0005

Sve je izgledalo kao da dolazi šogun. Doček uz osmjeh i pomalo neprijatna rukovanja i ubrzana klimanja glavom, a pala je i koja slika za Facebook. Nakon toga drastična promjena atmosfere; inženjer upoznao premijera sa do sada izvedenim i – pravac na obilazak. Tunel će biti dugačak 985 metara sa desne i 815 sa lijeve strane, a u presjeku će imati tri trake. Do sada je prokopano oko 150 metara lijeve cijevi i 140 metara desne.

Kako su nam kazali, tempo izgradnje se držao na relativno niskom nivou, usljed bezbjednosnih rizika zbog slabosti okolne stijenske mase u području tunelskog portala, za što je potrebna jaka podgrada. Ipak, izvođači naglašavaju da su sada već zašli u područje čvršće stijene, pa se izgradnja postepeno ubrzava, a radnici i mehanizacija su spremni za radove 24 časa dnevno. U skladu sa planom, svakog mjeseca će se prokopati više od 100 metara cijevi, a cjelokupan tunel će biti probijen do kraja godine.

dsc-0232

Najzahtjevniji objekat – Most Moračica

Gradilište na ovoj dionici je ostavilo identičan utisak. Sve je izgledalo kao da je spakovano za premijeru, a radovi su još uvijek u toku. Novi krug – radnici radosno dočekali posjetioce – pa, hajd'mo u šetnju da obiđemo planirano.

Most Moračica je u projektu označen kao most broj 2 i premošćava magistralu Podgorica – Kolašin, rijeku Moraču i kamp Moračica. Mjereno prema lijevoj osi auto-puta, dužina mosne konstrukcije je 960 metara. Visina auto-puta na početku mosta je oko 253 metra nadmorske visine, a na kraju – oko 293 metra. Maksimalna visina mosta iznad nivoa tla prelazi 161 metar. Ovaj most će imati pet rječnih i dva obalna stuba, a prema riječima Vlatka Ćipranića, glavnog inžinjera kompanije CRBC, most je najzahtjevniji objekat na trasi dok će potporni stubovi biti najviši u regionu.

„Ovaj most koji premošćava Moraču i spaja dva brda, biće ukupne dužine od čak kilometar. Most će kod nas a i u regioni imati sigurno najvisočije stubove. Evo samo ovaj stub, broj tri, će biti oko 160 metara visine“, kazao je Ćipranić.

Za sada zaista izgleda kao golem poduhvat, a o enormnoj visini najbolje svjedoči i naša fotografija stuba koji se trenutno nalazi na svom 40. metru.

dsc-0277

Podizanje stubova teče planiranom dinamikom, te se na nedjeljnom nivou podigne oko šest metara pojedinačnog stuba, a problemi, kako dodaje Ćipranić, polako prolaze.

„Jedine probleme imamo sa vjetrom, ali pošto ulazimo u period bez jakih vjetrova i biće to u redu. Most će biti završen u skladu sa ugovorom. Ove godine ćemo završiti stubove, sljedeće godine rasponsku konstrukciju koja je takođe veoma zahtjeva, a završne radove početkom 2019. godine“, dodao je glavni inžinjer.

Sa devet na 190 miliona eura

Obim izvedenih radova na građevinskih 19 podsekcija prioritetne dionice auto-puta Smokovac – Mateševo u minuloj godini iznosio je svega 9,29 miliona eura, a treba imati u vidu da je kineskoj kompaniji i njenim podizvođačima u tom periodu ukupno isplaćeno 171,2 miliona eura.

„Od početka realizacije projekta do kraja 2016. godine, izvođaču radova je isplaćeno 171,2 miliona eura od ugovorene cijene, a od toga – na osnovu definisane metodologije mjerenja elemenata za plaćanje i obima stvarno izvedenih radova u 2016. godini – isplaćeno je 9,29 miliona eura“, zvaničan je Vladin podatak objavljen u novom Programu ekonomskih reformi.

 

Jaz između uplaćenog i novca potrošenog na obim izvedenih radova je enorman, a ove godine planira da se doda još više novca. Prema riječima premijera, plan je da sav kapitalni budžet bude potrošen do kraja tekuće godine, što bi značilo 194,3 miliona eura. Tako da nije ni čudo što se na gradilištu radi intezivnijim tempom.

„Ja želim da u ovoj godini svih 194,3 miliona eura, koje smo kapitalnim budžetom odvojili za auto-put, budu potrošena. To je naš cilj… Izvođač i mi, kao investitori, imamo namjeru da u ovoj godini angažujemo oko 300 miliona eura, što garantuje da će se radovi odvijati u najboljoj mogućoj dinamici“, rekao je Marković, dodavši da nema potrebe da prije vremena strahujemo od kreditnog aranžmana „jer se može desiti da jednog trenutka to bude u korist, a ne na štetu Vlade“.

Čovjek bi pomislio da sa ovolikim planiranim kapitalom ne postoji mogućnost da se odvoji vrijeme za prezentacije i da bi na gradilištu trebalo da bude na hiljade Kineza. Ipak uvjeravani smo da stručni timovi zajednički sarađuju i da se daju brzi odgovori na sve izazove koje gradilište postavlja pred izvođače, te da se sve sprovodi prema najvećim standardima. Kako bi rekli naši: „Čudo ti je Kinez, on ti preko noći put digne“.

Građevinske dozvole nisu uticale na brzinu izgradnje

Bitno je napomenuti da građevinske dozvole, koje su tek pristigle, nisu uticale na brzinu izvođenja radova. Kako nam je saopštio Ćipranić, čitava trasa je podijeljena na više pod sekcija, a za svaku podsekciju zasebno dobijaju građevinske dozvole. Građevinske dozvole koje još nisu dobili odnose na podsekcije koje nisu od prioritetnog značaja, te njihov nedostatak nikako ne usporava radove.

dsc-0255

„Podsekcija 1-4, koja se nalazi iza mosta, kompletno je na trasi. Nema tunela i nema mostova. Ona je sada odobrena, ali nije na kritičnom segmentu auto-puta, koji nam je mnogo bitniji“, naveo je Ćipranić kao primjer.

Auto-put najznačajniji projekat u istoriji Crne Gore

Nego, nije tu samo Kinezima i naše gore list. Ministarstvo saobraćaja je za izgradnju ovog projekta izdalo 61 saglasnost za uvođenje 73 domaće kompanije na gradilište. Tako je u januaru angažovano oko 230 crnogorskih radnika odnosno 30 odsto ukupno zaposlenih. Taj podatak definitivno nije astronomska suma – kao što to jeste novac koji se izdvaja za gradnju auto-puta. Ali, uzevši u obzir da se danas do posla gotovo i ne dolazi, onda je dobro da je na gradilište ušlo makar 30 odsto naše radne snage. Shodno pomenutim iznosima novca, teško da možemo biti impresionirani izgrađenim. Čitav proces trebalo bi da teče nešto brže, jer – koliko se pričalo o projektu – reklo bi se „ovo je čudo neviđeno“! Ipak, mi samo prenesimo stanje na terenu, a inžinjeri potcrtavaju da su problemi postojali, ali da su prevaziđeni. Prema uvjeravanjima nadležnih, projekat koji je najznačajnija investicija u istoriji Crne Gore i koji je, prema riječima premijera, kapitalno važan ne samo za državu već i za njen razvoj i poboljšanje kvaliteta života građana, biće završen u planiranom roku.

Izvor: portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *