Kopaonik biznis forum: Potrebna ekonomska integracija regiona

Dodajte komentar

Zemljama regiona neophodna je ubrzana privredna integracija, poručeno je sa panela »Reforma programa regionalnih investicija: jedan region, jedna privreda?«, koji je održan u sklopu Kopaonik biznis foruma.

Moderator panela i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović saopštio je da očekuje da će premijeri regiona 12. jula u Trstu, na novom samitu u okviru Berlinskog procesa, postići dogovor o ubrzanoj privredoj integraciji regiona.

“Pored dogovora o autoputevima, željeznicama i saradnji u oblasti energetike, na novom samitu, pored dosadašnje agende, postići će se dogovor o ubrzanoj integraciji regiona u ekonomiji”, kazao je Svilanović.

Crnogorski predstavnik na panelu bio je Stanko Zloković, potpredsjednik Privredne komore Crna Gore. On je ocijenio da je regionu potrebna finansijska  podrška zbog ubrzanog tehnološkog razvoja.

”Crna Gora ima značajne strane investicije i u narednom periodu će se investirati oko dvije milijarde eura u energetici i isto toliko u turizmu, dok će se u infrastrukturu investirati oko milijardu eura. Ne želimo da ugrožavamo sopstveni i razvoj sopstvenih investitora, tako da značajan procenat radova izvode domaće firme”, objasnio je Zloković.

Na panelu su učestvovali i Branko Azeski, predsjednik Privredne komore Makedonije, Bruno Bojić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije, Safet Gerxhaliu predsjednik Privredne komore Kosova i Dragan Mikerević, predsjednik Saveza računovođa i revizora Republike Srpske.

Tradicionalni Kopaonik biznis forum, koji se održava 24. put, počeo je u utorak. Forum je okupio više od 1.000 učesnika, što je najviše od kada se ovaj regionalni forum organizuje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *