Medojević: Banke finansiraju bankrotirani budžet

Centralna banka CBCG smanjila je obaveznu rezervu kako bi banke mogle dodatno da finansiraju bankrotirani budžet i podrže političke ciljeve Vlade, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta DF Nebojša Medojević.

“Na taj način se dodatno povećava rizik od nesolventnosti banaka koje bi brzo mogle da uđu u ozbiljne probleme sa likvidnošću i onda bi se obraćale CBCG sa zahtjevima za sanaciju, parama poreskih obveznika”, naveo je Medojević u saopštenju.

CBCG, čija je primarna uloga da brine o stabilnosti finansijskog sistema i sigurnosti štednje građana, prema njegovim riječima, stavila se u funkciju prikrivanja prave istine o stanju u bankama.

Medojević je rekao da CBCG treba da pooštri mjere prema bankama koje su plasirale novac građana i privrede u “visokorizične kredite tajkunima koji ih ne vraćaju”.

“Više godina, bez rezultata, upozoravam na dešavanja u bankarskom sektoru koja su van nadzora i kontrole CBCG, a koja mogu dovesti do kraha finansijskog sistema i ugrožavanja i propadanja štednih uloga građana i depozita privrede i države”, poručio je Medojević.

Pranje novca, fiktivni krediti, keš kolaterali, lose procjene rizika, prihvatanje naduvanih procjena kolaterala, stvaranje kontaminirane aktive banaka, lazni frizirani bilansi i neefikasna kontrola CBCG, kako tvrdi Medojević, doveli su do ugrožavanja finansijskog sistema i depozita građana i privrede.

“Nelikvidnost budžeta i ogromni budžetski deficit su problemi sa kojim Vlada ne zna da se nosi i u panici od političkih posljedica kašnjenja plata iz budžeta i penzija pozajmljuje novac od komercijalnih banaka, koje su kroz rizične plasmane ranijih godina potrošili novac građana i privrede”, tvrdi Medojević.

CBCG tim mjerama, kako je saopštio, ugrožava sigurnost štednje građana i depozite privrede, istiskuje privredu iz kreditiranja, poskupljuje cijenu kapitala za privredu i djeluje na način da “požar gasi benzinom”.

Medojević je pozvao CBCG da odmah upozna javnost, a posebno građane koje drže svoj novac u bankama, sa rizicima od posljedica bankrota nekih banaka.

“Vlada koja ukida nadoknade majkama, smanjuje plate i penzije, povećava poreze, cijenu struje i goriva, sada priprema zakon kojim će se opljačkane privatne banke domaćih i stranih tajkuna finasirati iz praznog budžeta”, rekao je Medojević.

On je upozorio građane koji imaju veće štedne uloge u bankama, da pažljivo prate dešavanja u bankarskom sektoru, mjere CBCG i Vlade i ocjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), jer bi mogli ostati bez novca.

Savjet CBCG je na sjednici u ponedjeljak usvojio izmjene i dopune Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod vrhovne monetarne institucije.

Stopa obavezne rezerve je smanjena za dva procentna poena sa 9,5 odsto na 7,5 odsto i sa 8,5 odsto na 6,5 odsto, zavisno od definisane osnovice za obračun obavezne rezerve.

CdM

Check Also

Šest miliona eura za subvencije na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka

Vlada Crne Gore je u četvrtak, 24. septembra, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene …

One comment

  1. E moj Medo, vidjeli smo tvoju strucnost u Zakonu o konverziji kredita… i amandmanima naknadnim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *